Ste mogoče našli mačjega mladička na ulici? Zelo težko se je upreti mačjemu mladičku ali mladičkom. Verjetno bi ga najraje takoj vzeli domov ali mu ponudili nekaj hrane. Mogoče pa mladička s seboj ne morete vzeti, pa bi mu vseeno radi pomagali? Kaj če brezdomni mucek ima dom?

ALI IMA MUCEK MAMO?

Največja napaka je, da ljudje ob najdbi mačjega mladička le-tega vzamejo s seboj domov ali ga predajo v zavetišče. Zelo verjetno je blizu mladička tudi kje njegova mama.

Ob najdbi se razglejte naokoli, če je mogoče kje mama. Če najdete mačje mladičke, ki udobno spijo, je zagotovo mama kje blizu in se bo vrnila k njim nazaj. Če večkrat dnevno opazujete mesto, kjer ste našli mladičke in opazite, da kakšen manjka, ga je verjetno mama preselila drugam.

Največja napaka je, da ljudje ob najdbi mačjega mladička le-tega vzamejo s seboj domov ali ga predajo v zavetišče.
Največja napaka je, da ljudje ob najdbi mačjega mladička le-tega vzamejo s seboj domov ali ga predajo v zavetišče.

V PRIMERU, DA NAJDENČEK MAME NIMA

Ugotovili ste, da mačji najdenček mame nima. Kaj sedaj? Če je mladiček divji, lahko pri kakšnem društvu zaprosite za živolovko, v katero se bo ujel mucek. Živolovka mačk ne poškoduje. Ko ste uspešno ujeli mladička, je čas za obisk pri veterinarju. Če v tem času veterinarska ambulanta ne deluje in mladička ne morete obdržati pri sebi, mu pomagajte vsaj do jutra. Mucka lahko položite v kakšno košaro ali transporter, kjer mu bo toplo in udobno. Lahko se poslužite tudi grelne podloge a pazite, da mucku ne bo prevroče.

KAKO HRANITI MAČJEGA MLADIČKA?

V tabeli so podani podatki, koliko in kakšno hrano potrebujejo mačji najdenčki, ki nimajo mame.

Manj kot en teden stari mladički Mladiček tehta manj kot 115 gramov. Potrebno je hranjenje z mlekom za mačje mladičke vsake 2 do 3 ure
7 do 10 dni stari mladički Mladiček tehta med 115 in 170 gramov. Potrebno je hranjenje z mlekom za mačje mladičke vsake 2 do 3 ure.
10 do 14 dni stari mladički Mladiček tehta med 170 in 230 gramov. Potrebno je hranjenje z mlekom za mačje mladičke vsake 3 ure.
14 do 21 dni stari mladički Mladiček tehta med 230 in 340 gramov. Potrebno je hranjenje z mlekom za mačje mladičke vsake 4 ure.
4 do 5 tednov stari mladički Mladiček tehta med 340 in 450 gramov. Potrebno je hranjenje z mlekom za mačje mladičke vsake 2 do 3 ure.
6 to 7 tednov stari mladički Mladiček tehta med 450 in 680 gramov. Potrebno je hranjenje s kašo (mešanica kakovostne suhe hrane +  mleko za mačke) ali mokro hrano, 4x dnevno
8 tednov stari mladički Mladiček tehta skoraj kilogram in se lahko prehranjuje samostojno.

SEZNAM STVARI, KI JIH POTREBUJETE ZA SKRB ZA MAČJEGA MLADIČKA

Da bi ustrezno poskrbeli za mladička, potrebujete:

  • škatlo ali kakšno košaro, v katero namestite mehko in toplo odejo
  • termofor, grelno blazino. Če tega nimate, lahko uporabite tudi plastenke napolnjene s toplo (ne vročo!) vodo
  • mleko za mačje mladičke, ki ga dobite na veterini ali trgovini za male živali. Nikakor ne uporabljajte navadnega mleka, saj mačkam več škoduje kot koristi.
  • Brizgo, stekleničko
  • robčke, vate, blazinice
  • tehtnico

Skrb za mladička, ki je še odvisen od mame, ni preprosta. Mladička hranimo s pomočjo brizge. Med hranjenjem mora mladiček obvezno biti na trebuščku, da ne pride do aspiracije. Mleko ne sme biti vroče. Posamezni obrok naj znaša 4 ml. V prvih dveh tednih se teža podvoji (ob pravilnem hranjenju mladički pridobijo 10 – 15 gramov telesne teže dnevno).

IZLOČANJE URINA IN BLATA

Ker mladički do treh tednov niso sposobni izločati urin in blato, jim moramo pri tem pomagati in sicer tako, da z mokro vatico nežno podrgnemo po trebuščku mladička. Lahko ga tudi masiramo ter nežno podrgnemo z vatico še okoli spolovila in zadnjika. Ko mladiček opravi potrebo, ga moramo obvezno okoli spolovila in zadnjika obrisati.

KAJ OGROŽA MAČJE MLADIČKE BREZ MAME?

  • Podhladitev, saj mladički niso sposobni regulirati temperature do starosti enega meseca. Mladičke ogrevamo s termoforjem a moramo biti pozorni, da ne pride do pregretja.
  • Nizek krvni sladkor in dehidracija se lahko pojavita zaradi driske, bruhanja,pomanjkanja mleka in drugih razlogov.
  • Vnetja: največja ogroženost mladičkov za infekcije je prva 2 tedna
  • Zajedavci: bolhe, gliste, trakulje

Če opazite katero od zgoraj navedenih težav, čimprej z mladički občiščite veterinarja.

Bolj podrobno si lahko o skrbi za mačje mladičke preberete tudi na http://www.pikavet.si/skrb-za-macje-sirote/. Če mislite, da za mladičke ne morete ustrezno skrbite, jih predajte zavetišču, društvu, na veterinarsko postajo ali posamenzikom, ki že imajo izkušnje z nego mačjih sirot.

ODDAJA MAČJIH MLADIČKOV

Mucke oddamo po 12. tednu starosti s pogodbo. Več o tem si lahko preberete v članku odda kdo mačjega mladička.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Preberite tudi: https://www.zivalskivrt.si/2020/06/01/sterilizacija-kastracija-bodi-del-resitve/

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor