Mačke se starajo rahlo in počasi, človeškemu očesu skorajda neopazno. Kljub mladostnemu videzu pa lahko trpijo za kakšno boleznijo, značilno za starejše mačke. Nekatera bolezenska stanja so neizogibna ali celo neozdravljiva, s pravilno nego pa lahko mački omogočite čim bolj kvalitetna zlata leta.

Kdaj je mačka starejša?

Uradno so mačke seniorji pri desetem letu starosti. Danes mačke doživijo tudi dvajset let, izjeme tudi več in pri desetem letu se življenje za mačko seveda ne konča.

Med desetim in dvanajstim letom se mačka upočasni in začne razvijati kakšne starostne bolezni. Pri trinajstem letu mačka začne izgubljati vid in sluh, pri šestnajstem pa je priporočljivo pisati dnevnik glede sprememb v mačjem obnašanju.

Bolezni, ki lahko prizadanejo starejšo mačko

Artritis: raziskave kažejo, da več kot 90 odstotkov mačk po dvanajstem letu zboli za artritisom. Če opazite, da mačka več ne hodi po stopnicah, ne skače na pohištvo, ne čisti dlako ali urinira izven stranišča, je artritis možen vzrok. Če opazite katerega od teh znakov, obiščite veterinarja, ki vam bo svetoval, kako vaši ljubljenki olajšati bolečino.

Rak: več kot 30 odstotkov mačk starejših od deset let je dijagnosticiranih s kakšno obliko raka. Najpogostejši rak pri mačkah je rak limfnih žlez. Če mačka izgubi apetit in shujša, ima ranice ki se ne celijo, krvavi iz ust, nima energije, ima težave s hranjenjem in uriniranjem, jo nujno morate peljati k veterinarju, ki bo opravil določene teste in določil vrsto zdravljenja.

Dentalne težave: ima vaša mačka težave z žvečenjem? Pobere hrano v usta in jo nato izpusti na tla? Verjetno ima bolečo periodontalno bolezen, ki je pogosta med starejšimi mačkami. Z leti se na mačjih zobeh nabira zobni kamen, katerega posledica so težave z zobmi. Dogovorite mačje čiščenje zob pri veterinarju in nato ji vsak dan krtačite zobe. Dentalnim težavam pa se lahko izognete z rednim čiščenjem mačjih zob že v mlajših letih.

Preberite tudi: Odda kdo mačjega mladička?

Težave z vidom: katarakte, glavkomi in odstop mrežnice so očesna stanja, ki lahko prizadanejo mačke. Če opazite spremembe pri očesu ali pa se mačka zaletava v pohištvo, ima verjetno težave z očmi. Nekatera stanja se odpravijo kirurško, spet druga pa se lahko zdravijo s tabletami. Mačke se gibajo naokoli s pšomočjo svojega dobrega voha in zato pogosto ne opazite, da bi imele težave z vidom.

Izguba sluha: enako kot pri ljudeh, tudi pri mačkah se z leti sluh slabša. Zaenkrat mačji slušni aparati ne obstajajo, in vi ste tisti, ki mački pomagate ‘’slišati’’. Lahko komunicirate z gibi, močnimi koraki (da mačke začutijo vibracije na tleh in s tem vedo, da se približujete) ali pa se naučite nove rutine (npr. vsak dan hranjenje ob isti uri).

Bolezni ledvic: odpoved ledvic je ena najbolj pgoostih zdravstvenih težav pri mačkah. Kljub temu da je to neozdravljivo stanje, lahko mački simptome lajšate z zdravili in dodatki, ter ji tako omogočite še mesece ali leta življenja.

Ko ste se odločili za nakup ali posvojitev mačke kot hišnega ljubljenčka, ste zanjo prevzeli vso skrb. Zanjo morate skrbeti tudi takrat, ko zboli.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor