Če vaš pes naenkrat spije velike količine vode in pogosteje urinira, ga lahko mučijo kakšni bolezenski znaki. Pretirano pitje in odvajanje je lahko znak diabetesa, težav z ledvicami ali celo Cushingova bolezen, ki je nasprotje Addisonovi bolezni.

O Addisonovi bolezni si lahko več preberete tukaj:

Kaj je Cushingova bolezen?

Cushingova bolezen je dobila ime po nevrokirurgu Harveyu Cushingu, ki je to bolezen prvi odkril leta 1912. Psi s Cushingovo boleznijo imajo težave z nadledvičnimi žlezami in sicer z dvemi majhnimi žlezami, ki se nahajata pred vsako ledvico. Te žleze proizvajajo pomembne hormone, ki so ključni za normalno delovanje telesnih funkcij. Pri cushingovi bolezni te žleze proizvajajo preveč hormonov in pride do hormonskega neravnovesja. Tedaj se začnejo bolezni.

Najbolj opazni znak Cushingove bolezni je pretirano uriniranje in pitje ogromnih količin vode. Ko bolezen napreduje, psi začnejo izgubljati mišično maso, koža postaja tanjša, pes postaja slaboten in dlaka začne izpadati v šopih. Lahko se pojavi tudi pretirano sopihanje in povečan apetit.

Pasme, pri katerih se Cushingova bolezen pojavlja pogosteje

Pasme, ki so bolj nagnjene k tej bolezni so bigli, bostonski terierji, jazbečarji, nemško ovčarji, pudlji ter ostali manjši terierji. Najbolj pogosta je pri starejših psih nad 8 let starosti.

Diagnosticiranje Cushingove bolezni

Cushingovo bolezen je žal težko diagnosticirati, saj potrebuje razne teste. Če vi ali vaš veterinary sumite na Cushingovo bolezen, je prvi korak k ugotovitvi pregled krvi in urina. Če vaš veterinar opazi kaj nenormalnega, je naslednji korak posebni test, ki se imenuje ACTH – stimulacijski test.

Pri tem testu bo veterinar preveril pasjo kri, nato pa mu vbrizgal injekcijo adrenokotikotopnih hormonov. Po nekaj urah bo veterinar spet odvzel vzorec krvi, da bi preveril raven kortizola v krvi. Če pri vašem psu potrdi Cushingovo bolezen, bo opravil še nekaj pregledov pri psi in sicer ultrazvok, ki bo pomagal odkriti vzrok za bolezen in kako bolezen zdraviti.

Kako poteka zdravljenje?

Če je Cushingovo bolezen povzročil tumor na žlezah, ga bo veterinar odstranil z operacijo, ki bo psa ozdravil te bolezni. Če pa se je tumor razširil na ostale dele po telesu ali ima pes še kakšno bolezen, operacija po vsej verjetnosti ni možna. Običajno lahko pes živi normalno, aktivno življenje kljub bolezni s pomočjo zdravil, ki jih bo potreboval doživljenjsko. Najbolj pomembno je, da pozorno spremljate potek zdravljenja vašega psa. Opazujte njegovo obnašanje in razne bolezenske znake in mu pomagajte s parvo količino zdravil. Skupaj s pomočjo veterinarjev lahko vašemu psu omogočite veselo in čim bolj zdravo življenje.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ MAČKA NE PIJE VODE IZ POSODICE?

Next Post

KAKO HRANITI PSA S PREKOMERNO TEŽO?

  1. Pingback: PASJI ZAČASNIK - VSE KAR MORATE VEDETI O ZAČASNIŠTVU

Dodaj odgovor