Ko mačke dosežejo starejša leta, se psihično zdravje poslabša. Starostna mačja demenca je neozdravljiva bolezen, lahko pa jo poskusimo preprečiti ali upočasniti. Raziskave kažejo, da 28 odstotkov mačk med 11-im in 14-im letom pokažejo vsaj en znak starostne demence, za mačke starejše od 15 let pa celo 50 odstotkov kaže katerega od spodaj naštetih znakov demence.

Znaki mačje demence

Glasno ali čudno mjavkanje: nekatere so vedno tiho in predejo, spet druge pa mjavkajo za karkoli. Povečano ali pretirano mjavkanje je lahko znak, da ima vaša mačka demenco. Med mjavkanjem lahko mačke delujejo zmedeno in dezorientirano, pogosto pa prekomerno mjavkajo ponoči. Pretirano mjavkanje je lahko tudi znak bolečine ali kakšne druge bolezni.

Neuporaba mačjega stranišča: veliko starejših mačk pozabi na mačje stranišče in svojo potrebo opravlja kjerkoli. Neuporaba mačjega stranišča je lahko znak demence, lahgko pa ima mačka kakšno drugo bolezen (vnetje mehura).

Mačka ne čisti svojo dlako: če opazite, da mačka skorajda več ne čisti svojo dlako, je nekaj zagotovo narobe. Mačka se ne počuti dobro in verjetno je zbolela.

Povečano vznemirjenje ponoči: mačka je lahko ponoči tesnobna, lahko pa zamenja noč za dan in začne ponoči vznemirjeno mjavkati. Pri nekaterih lahko pride tudi do ločitvene tesnobe.

Zdravila za mačjo demenco ni, lahko pa bolezen upočasnite.

Daljše spanje: to je sprememba, ki jo ljudje zagotovo opazijo.

Razdražena in tečna mačka: sprememba v obnašanju je ko mačka ne prepozna družinskih članov ali drugih hišnih ljubljenčkov. Če neprepoznavanje družinskih članov spremlja tudi stres, je možno da ima mačka starostno demenco.

Zmanjšan apetit: mačke, ki zbolijo za starostno demenco lahko pozabijo jesti. Resda lahko ima mačka zmanjšan apetit tudi zaradi drugih bolezenskih stan in zato je potrebno obiskati veterinarja, ki bo ugotovil, kaj je z mačko narobe.

Preberite tudi: Artritis pri mačkah

Ni vsaka sprememba v obnašanju starejše mačke demenca

Če pri vaši mački opazite katero od zgoraj navedenih sprememb v obnašanju še ne pomeni, da je zbolela za starostno demenco. Če vaš veterinar ugotovi, da je mačka zbolela za demenco, ji lahko pomagate tudi sami. Žal ni zdravila za to progresivno bolezen, s časom se le slabša. Obstaja pa nekaj načinov, kako lahko mački olajšate bolezen in celo upočasnite njeno napredovanje:

  • Nove aktivnosti: nove igrače, nova vadba in novi treningi lahko izboljšajo mačji spomin vednost. Vsako novo aktivnost morate mačji prijateljici predstaviti postopma, ker bi prehitre spremembe povzročile še večjo zmedenost pri mački.
  • Zdravila: nekatera zdravila lahko izboljšajo možganske funkcije pri mačkah. Več se lahko o zdravilih pozanimate pri veterinarju.
  • Spremembe v prehrani: svoji mački morate omogočiti čim več hrane, ki bo ohranjala zdravje možganov (antioksidanti, vitamina C in E, beta karoten, karnitin, Omega – 3). O spremembi prehrane se posvetujte z veterinarjem.

Kljub demenci lahko mačka še vedno živi normalno in aktivno življenje, vi kot njen skrbnik pa ji boste pri tem pomagali.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PASJE ŽIVLJENJE NA TREH TAČKAH

Next Post

POMEMBNO: CEPLJENJE PSOV PO PREKLICU EPIDEMIJE

Dodaj odgovor