Epileptični napadi so med najbolj pogostimi nevrološkimi težavami pri psih in predstavljajo resno bolezen. Pri epileptičnem napadu gre za začasno moteno delovanje v možganih. Običajno ga spremlja tudi nekontrolirana aktivnost mišic.

Vzroki za epileptične napade

Epilepsija je izraz, ki opisuje ponavljajoče se epizode epileptičnih napadov. Poznamo več vzrokov za napade, najbolj pogost pa je podedovana motnja (točni vzroki so neznani). Do napadov lahko pride tudi zaradi:

  • bolezni jeter,
  • popuščanja ledvic,
  • možganskih tumorjev,
  • poškodb možganov in
  • toksinov.

Napadi se pogosto pojavijo ko možgani menjajo aktivnosti, ko je pes vzhičen, običajno med hranjenjem, ko pes zaspi ali ko se pes vstane. Prizadeti psi so lahko med napadih popolnoma normalni in ne kažejo nobenih bolezenskih znakov.

Kaj storiti, ko ima pes napad?

Psa med napadom ne premikajte, razen če se nahaja na lokaciji, kjer bi se lahko poškodoval. Če ga že morate premikati, to storite tako, da ga počasi vlečete za zadnje noge. Psa med napadom lahko pobožate a izogibajte se predelu ust, saj vas lahko ugrizne.

Psa med napadom ne premikajte.

Vsi psi, ki zbolijo za epilepsijo morajo obvezno na obisk k veterinarju. Če napad traja več kot pet minut oz. se zgodita dva napada v krajšem času, je obisk pri veterinarju nujen. Če opazite napad pri psu, si obvezno zabeležite trajanje le-tega. Opazovanje je pomembno, da boste lahko veterinarju natančno rekli, kdaj in v kolikšnih razmakih so se napadi zgodili. Veterinar bo psi psu opravil nekaj testov in preveril raven sladkorja v krvi.

Zdravljenje epilepsije pri psu

Kljub temu da ima vaš pes epilepsijo, v nekaterih primerih zdravljenje z zdravili ni potrebno. Zdravila imajo stranske učinke in če ima pes napad enkrat mesečno, zdravila niso potrebna. Najbolj pogosta zdravila ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije so fenobarbital in kalijev bromid. Pes mora zdravila za epilepsijo jemati do konca življenja. Pri psih, ki so po izboljšanjih nehali jemati zdravila, so se napadi pojavili ponovno in v hujši obliki kot prej.

Vrste epilepsije pri psu

Včasih je težko najti vzrok za epileptične napade pri psu in zato epilepsijo pri psih delimo na tri kategorije in sicer:

  • Idiopatska epilepsija, ki nastane zaradi genskih motenj. Pojavi se pri psih starih med 1 in 5 letih, kjer na nevroloških testih ne pokažejo nobenih pomanjkljivosti. Pojavi se pri določenih pasmah, kljub temu lahko prizadene kateregakoli psa.
  • Strukturna epilepsija se pojavi zaradi nepravilnosti ali poškodb možganov. Lahko se pojavi po vnetju možganov, možganskih tumorjev in poškodb. Pravtako je lahko posledica kapi. Takšne nepravilnosti se lahko vidijo na slikanju s pomočjo magnetne resonance.
  • Epilepsija neznanih vzrokov nastane tako kot pove njeno ime – iz neznanih vzrokov. Je stanje, ko lahko ugibamo zakaj je pes zbolel za epilepsijo, točnega vzroka ne moremo ugotoviti.

Pasja epilepsija ni enaka človeški in pravtako se za zdravljenje uporabljajo druga zdravila. Ljudje lahko svojo epilepsijo spremljajo natančneje kot pri psu, saj lahko pes doživi epileptični napad tudi ko nas ni doma. Epilepsija je resno stanje, ampak lahko s pomočjo zdravil in spremembo življenjskega sloga psi še vedno kvalitetno živijo.

0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ MAČKE MESIJO?

Next Post

SPOMLADANSKE AKTIVNOSTI Z MAČKO

Dodaj odgovor