Zagotovo ste si velikokrat ogledali kakšen ljubki posnetek mačke, ki smrči. Ali je res mačje smrčanje tako ljubko in normalno ali pa je lahko znak zdravstvenih težav?

Ali je mačje smrčanje normalno?

Povsem normalno je, da mačke smrčijo. A kljub temu velja mačjemu smrčanju posvetiti nekaj pozornosti in ga spremljati. Če opazite nenadno smrčanje vaše mačke, ali pa ima mačka kakšno vnetje, ki ga spremlja smrčanje, je čas za obisk pri veterinarju.

Vzrokov za mačje smrčanje je veliko.

Smrčanje pri mačkah se pojavi, ko se v zgornjih dihalih (nos, ozadje ustne votline, grlo) pojavijo vibracije med dihanjem. Kažejo se kot smrčanje in se pojavijo tedaj, ko so tkiva zgornjih dihal sproščena med spanjem.

NE ZAMUDITE NAJNOVEJŠIH ČLANKOV, SLEDITE NAM NA NAŠI FB STRANI: https://www.facebook.com/petster.si

Vzroki, zakaj mačke smrčijo

Mačke lahko smrčijo iz mnogo razlogov, med drugim tudi zaradi pasme ali pa morebitnih zdravstvenih težav.

Pasma in velikost nosu: perzijske mačke in vse mačke s kratkim nosom so bolj nagnjene k smrčanju kot druge. Ker so jih ljudje vzrejali z namenom, da imajo čim krajši nos, so tkiva v zgornjih dihalih postala nenormalna. Ko se zrak pomika skozi tkiva, se lahko pojavi smrčanje. A smrčanje pri mačkah ni tako pogosto kot pri psih.

Zdravstvene težave: v nekaterih primerih je lahko smrčanje znak kakšnih zdravstvenih težav. Najbolj pogosta težava, ki vodi k smrčanju je prekomerna teža mačk ali debelost. Prekomerna teža vodi k nabiranju maščob v tkivih v zgornjih dihalih in lahko povzroči smrčanje. To je zelo pogosto ne le pri mačkah, ampak tudi pri psih in ljudeh.

Vnetja dihal: mačke lahko smrčijo tudi zaradi vnetja dihal. Virusna in bakterijska vnetja so zelo pogosta in zaradi the mačka ne more normalno dihati in pride do smrčanja.

Tujki: delci trave ali prah se lahko zataknejo v mačjih ustih in povzročijo mačje smrčanje, kaščljanje, razdraženost ali sinusna obolenja.

Tumorji: zelo redko lahko pride do smrčanja pri vaši mačji ljubljenki zaradi tumorja. Če vaša mačka smrči in nima vnetja, prekomerne teže ali tujka v ustih, je čas da obiščete veterinarja, ki bo vašo mačko pregledal in ugotovil njeno zdravstveno stanje.

Obstajajo smernice, s katerimi lahko določite, ali je mačje smrčanje povzročila kakšna zdravstvena težava. Če vaša mačka smrči rahlo in enakomerno, je to čisto normalno in verjetno ni povzročeno zaradi kakšne bolezni. Če pa smrčanje postane progresivno glasnejše in ga spremljajo tudi drugi znaki, kot so kihanje, kašljanje ali sprememba v apetitu, je mačka verjetno zbolela za kakšnim virusnim obolenjem in mora na pregled k veterinarju.

Preberite tudi: Kako z mačko k veterinarju brez stresa?

Če ste kljub vsem zgoraj naštetim vzrokom za mačje smrčanje še vedno v dvomih, zakaj vaša mačka smrči, je čas za obisk veterinarja, ki bo potrdil, kaj je pravi vzrok mačjega smrčanja.

Povzeto po:

  • http://www.catster.com/lifestyle/cats-snoring
  • http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/why-does-my-cat-snore
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TEŽAVE NA PASJEM SPREHODU

Next Post

PASJA AGRESIJA PRI HRANJENJU

Dodaj odgovor