Za večino ljudi je mačka družinski član. Za družinske člane si prizadevamo, da bi se prehranjevali z najbolj kakovostno hrano. Poceni hrana z barvito embalažo je zelo mamljiva a pozor! Mački lahko s tako hrano naredite veliko več škode kot koristi.

Zakaj je poceni hrana škodljiva?

Poceni hrana vsebuje skoraj nič hranilnih snovi za mačko. Ko pogledate sestavine, opazite navedena žita, sladkorje, razne dodatke, … mesa pa skoraj nič. Dražja hrana bo običajno vsebovala konkreten odstotek mesa, ni pa vedno nujno, da je najdražja hrana tudi najkakovostnejša (vedno je potrebno brati sestavine).

Ampak moja mačka ima veliko raje poceni hrano!

Nekatere mogoče res a to je zato, ker poceni hrana vsebuje ogromno umetnih arom in soli.

Moja mačka je popolnoma zdrava tudi ob poceni briketih!

Trenutno da, ampak nekakovostna hrana pusti dolgoročne posledice, kot so težave z ledvicami, izpadanje dlake, težave s kožo, bruhanje.

Kako brati sestavine na embalaži?

Mačke so za razliko od vsejedih psov mesojede živali, kar pomeni da nujno potrebujejo meso v svoji prehrani. Teoretično bi lahko dobile dovolj beljakovin iz hrane rastlinskega izvora. Ampak temu ni tako, saj rastline ne vsebujejo taurina, ki je nujen za mačji razvoj in zdravje. Zato je nujno, da meso zavzema največji delež v prehrani.

    BeljakovinePri branju deklaracij bodite pozorni na odstotek mesa v hrani, ki mora biti vsaj 25% in sicer 25% konkretnega mesa (piščanec, jagnjetina, purje meso, losos ali tuna), ne mesne moke ali ostalih živalskih produktov.  
MaščobeHrana naj vsebuje 20 do 24% maščob, npr piščančjega izvora  
Ogljikovi hidratiMačke imajo lahko s prebavo ogljikovih hidratov težave. Pojavijo se lahko tudi alergije. Veliko mačjih lastnikov kupuje brezžitno hrano, saj mačke žit v svoji prehrani ne potrebujejo.

Najboljša hrana?

Najboljša hrana za mačke bi bila doma pripravljena in sicer surova. Tako dobro veste, kaj ste mački ponudili. Več o surovi hrani pa naslednjič.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor