Ste se že kdaj vprašali, zakaj mačka rada dela piškote ali mesi testo na vaših nogah? Ste jo med mesenjem opazovali, kako pomirjena je in celo prede?

Kako mačke mesijo?

Mačke mesijo na nekaj načinov in sicer lahko delajo piškote, kar pomeni da gibanje njenih šapic spominja na mesenje pravega testa za piškote. Mačje mesenje lahko spremlja tudi predenje, včasih tudi slinjenje, ker se mačka popolnoma sprosti.

Tudi vaše mačke mesijo?

Mačke so sproščene

Mačje mesenje je hipnotično. Ko mačke mesijo, so tako zelo sproščene da celo predejo in počutijo se odlično. Nekatere mačke mesijo že od malega. Že kot majhne mucke so mesile mamin trebuh, da bi spodbudili tok mleka med sesanjem. Mačke mesenje vrne v nek brezskrbnejši čas, ko so bile še majhne mucke in so uživale v pozornosti svoje mačje mame. Med mesenjem se mačke pomirijo in v vašem naročju se počutijo varno.

Pregrobo mačje mesenje

Nekatere mačke mesijo tudi zato, da bi zmehčale vaše noge in na njih varno zaspale po napornem dnevu vohanja mačje mete in uživanja v finih priboljških. Včasih mačke mesenje malo preveč zanese in s svojimi kremplji vam povzročajo neprijetne bolečine. Mačje mesenje preusmerite na kakšno odejo ter ji redno strizite kremplje ali pa ji omogočite prostor, kjer sib o svoje kremplje lahko brezkrbno zbrusila. Za pregrobo mesenje mačke nikoli ne kaznujte, saj to počne instinktno in nenamerno lahko mesi s krempljih.

Ta članek in še več kot 200 drugih so popolnoma brezplačni. Podprite naše delo z všečkom naše FB strani Živalski vrt. Tako boste vedno na tekočem z vsemi novicami iz živalskega sveta.

Označevanje teritorija

Ker so mačke znane kot teritorialne živali, lahko na vas mesijo zato, da vas označijo kot svoj teritorij. Žleze za vonj v mačjih šapicah med mesenjem označijo vas kot mačji prostor. Med mesenjem mačke na vas spustijo nekaj svojega unikatnega vonja in vas s tem označijo. To je za mačko potrditev, da je ona vaša kraljica in vi njen podložnik. Nič novega, to ste vedeli tudi že prej.

Nekatere mačke bodo mesile tudi v času gonitve.

Mačka potrebuje vašo pozornost

Mačka mesi lahko zato, ker nekaj potrebuje. Mogoče ste preveč zagledani v vaš računalnik in svoji ljubljenki ne namenjate dovolj pozornosti. Želijo si božanja ali ighre, mogoče pa je tudi posodica s hrano prazna.

Ko mačka mesi, ste v velikih težavah, saj se ji nikakor ne morete upreti in ji dovolite, da mesi še naprej. Med mesenjem lahko mačko božate in ji s tem omogočite še večji občutek zadovoljstva in varnosti.

Kako mački preprečiti mesenje?

Resda je mačje mesenje precej prijeten dogodek kljub temu lahko postane neprijeten zaradi predolgih krempljev ali pa vas mačka preveč segreje. Ko mačka poskuša mesiti, jo nežno položite na tla v ležeči položaj. Lahko ji nežno prekrijete šapice in ji s tem otežujete mesenje. Najenostavnejši način, da bi mačko odvrnili od mesenja pa je, da jo zamotite s priboljškom ali njeno igračo.

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KAKO HRANITI PSA S PREKOMERNO TEŽO?

Next Post

EPILEPTIČNI NAPADI PRI PSU

Dodaj odgovor