Toplejši in daljši dnevi kar vabijo k dogodivščinam na prostem. Z višjimi temperaturami so se pojavili tudi klopi, bolhe in ostali zajeadavci, ki povzročajo težave pri mačkah in psih. Poznamo kar nekaj oblik zaščite proti zunanjim zajedavcem, kot so tablete, ampule, spreji ter ovratnice.

Ovratnice

Poznamo dve vrsti ovratnic proti bolham. Prva vrsta ovratnic ubije bolhe ob prvem stiku zajedavca s kožo. Druga vrsta ovratnic sprosti zdravilo pod pasjo kožo. Ko pride do ugriza bolhe, ta tedaj pogine.

Veliko lastnikov se odloči za ovratnice, saj so preproste za uporabo. Nudijo dolgotrajnejšo zaščito kot druge oblike, so cenovno ugodnejše in ni vam potrebno spremljati datumov, kdaj morate spet nanesti ampulo na pasjo ali mačjo kožo. Težave z ovratnico se lahko pojavijo pri velikih psih.

Tablete

Nekatere tablete delujejo mesečno, nekatere več mesecev, nekatere celo dnevno. Tablete hitro ubijejo bolhe in ostale zajedavce ter preprečijo ugrize novih zajedavcev. Za žival so tablete varne. Poleg bolh ubijejo tudi razne parazite kot so črvi, klopi in gliste.

Če vaš ljubljenček ali ljubljenka ne mara jemanja tablet, mu jo preprosto skrijte v hrano. V nekaterih primerih ima lahko jemanje tablete stranske učinke, kot so razdraženost želodca in bruhanje.

Ampule

Eden od učinkovitih sredstev pri boju s paraziti so tudi ampule. To so majhne pipete, ki jih je potrebno psu ali mački nanašati vsak mesec. Običajno se nanesejo na vrat oz. na tista področja, kjer jih vaš ljubljenček ne more polizati.

Naravna pršila in dodatki

Na trgu obstaja tudi veliko naravnih pršil, olj in prehranskih dodatkov. Mnenja o uporabi naravnih sredstev so deljena, saj po mnenju nekaterih niso dovolj učinkovita ali pa je potrebno pršilo nanesti vsakodnevno.

Kaj izbrati?

Če še vedno niste prepričani, katera bi bila najustreznejša zaščita, se posvetujte z veterinarjem. Pri izbiri kateregakoli sredstva morate biti pozorni, saj sami najboljše poznate svojega ljubljenčka in veste, kaj bi mu ustrezalo.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ZAKAJ PSI KAŠLJAJO?

Next Post

KAKO K VETERINARJU V ČASU EPIDEMIJE COVID-19?

Dodaj odgovor