Obstaja veliko raznih mitov o psih, ki pa niti niso najbolj resnični. Psi ne vidijo barv, vsi psi so dobri plavalci, psička mora imeti vsaj eno leglo je le nekaj najbolj pogostih mitov, ki sploh niso resnični.

Psi ne vidijo barv

Eden najbolj pogostih mitov je ta, da psi ne vidijo barv kar ni res. Psi lahko vidijo širok spekter barv ampak imajo nekaj težav pri razlikovanju določenih odtenkov zelene in rdeče.

Pes je zbolel, če ima suh in topel smrček

Na vlažnost in temperaturo nosu vplivata vremenski pogoji in vlaga v zraku. Temperatura pasjega smrčka se lahko zamenja le v nekaj minutah in ni vedno bolezenski znak. A v nekaterih primerih je lahko suh in topel smrček znak vročine, dehidracije ali kakšnega drugega bolezenskega stanja. Če suh smrček spremljajo tudi ostali simptomi, kot so bruhanje, driska, zmanjšana aktivnost in pomanjkanje apetita, je čas za obisk pri veterinarju.

Starejših psov ne morete naučiti novih trikov

Ta mit ni resničen. Resda mladičkovi možgani kot spužva vpijajo nove informacije in se zelo hitro učijo ampak tudi starejši psi se lahko s pozitivno motivacijo naučijo novih trikov, le dalj časa traja. Starejšega psa lahko učite s pomočjo priboljškov, na zabaven način in z veliko pozornosti. Le malce več vztrajnosti boste potrebovali.

Psi zehajo samo takrat, ko so utrujeni

Psi zehajo ne le ko so utrujeni ampak tudi ko so pod stresom, jim je dolgčas ali pa se želijo umiriti. Zehanje pri psu, ki ni utrujen je lahko znak tesnobe, zato bodite pozorni, kdaj in zakaj vaš pes zeha.

Vsi psi so dobri plavalci

Če psa vzdignete nad površje vode, bo počasi začel premikati šapice kar pa ne pomeni, da je dober plavalec od rojstva. Večina psov plavanje obožuje, ne pa vsi.

Psi morajo žvečiti kosti

Stoletja je veljalo prepričanje, da morajo psi žvečiti kosti. Pogosto pa lahko kosti psu naredijo več škode kot koristi. Najbolj nevarne so dolge, kuhane in cevaste kosti npr. piščančje. V nekaterih primerih lahko koščki neprebavljenih kosti povzročijo poškodbe v prebavilih. Zato psu raje ponudite surove kosti, ki morajo biti dovolj velike, da jih pes ne more pogoltniti.

Psičke morajo imeti vsaj eno leglo

Ta mit ni niti malo resničen. Ni nobene pozitivne lastnosti od vsaj enega legla, je pa veliko novih zavrženih psičkov brez primernih domov. S sterilizacijo bo psica dobila možnost za daljše in bolj zdravo življenje.

Eno pasje leto je enako sedmim človeškim

dog years to human year calculator chart

Psi jedo travo samo takrat, ko so bolni

Tudi ta mit ne drži. Psi lahko jedo travo iz dolgčasa, zaradi težav z želodcem, okusa ali pa notranjih zajedavcev.

Povzeto po:
– index.hr

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ČUDOVITI GALGI IŠČEJO NOV DOM!

Next Post

V FRANKOLOVEM STRELJAJO NA MAČKE

Dodaj odgovor