Mislite da vaš pes spi več kot vi? Imate prav, saj psi v povprečju spijo med 12 in 14 ur na dan, nekateri več drugi manj. Količina spanca je odvisna od več dejavnikov in sicer starosti psa, pasme in količine gibanja. Psi kot so francoski in angleški bulldog bodo spali veliko dlje in bolj sproščeno kot delovni psi, ki potrebujejo več gibanja in aktivnosti.

Starost je zelo pomemben dejavnik pri količni pasjega spanca. Pasji mladički spijo od 16 do 18 ur dnevno, ker za rast potrebujejo veliko energije. Pravtako starejši psi več spijo, saj so manj aktivni ter lahko trpijo za raznimi zdravstvenimi težavami.

Psi lahko spijo preveč.

Ali vaš pes spi cel dan?

Med drugim lahko psi prespijo celotne dneve zaradi življenjskega sloga. Psi, ki so udomačeni niso izpostavljeni enakim težavam kot psi v divjini. Ni jim treba skrbeti za iskanje vode, hrane, zavetja. Pravtako se ne rabijo skrivati pred sovražniki, iskati partnerje za razmnoževanje ali delati zavetje.

Udomačeni psi dneve preživljajo v zuanjem pesjaku ali v stanovanju v boksu, sami skoraj pol dneva, brez izzivov in ne preostane jim nič drugega kot spanje.

Pes lahko prespi cel dan tudi zaradi zdravstvenih težav. Hormonsko neravnovesje in bolezni, kot so upočasnjeno delovanje ščitnice lahko naredijo psa bolj zaspanega. Tudi težave z metabolizmom ali bolezni, ki jemljejo veliko energije lahko povzročijo pretirano zaspanost psa.

Kako veste, če vaš pes spi preveč?

Ko psi spijo preveč, je težko določiti, kaj je vzrok pretiranega spanca. Če pes ni prestar, je verjetno vzrok za pretirano spanje v kakšni bolezni. Če opazite, da ima pes težave z apetitiom, pridobiva na telesni teži in ni več tako aktiven, je lahko zbolel za katero od metabolnih bolezni.

Če mislite, da vaš pes spi preveč a sami ne morete ugotoviti vzroka zakaj, je čas za obisk psa pri veterinarju.

Ali lahko pes spi premalo?

Obstajajo tudi primeri, kjer ljudje mislijo da njihovi psi sploh ne spijo dovolj. Vzrok je verjetno v kakšni od bolezni in sicer respiratorne bolezni, prekomerna teža, nepravilno dihanje. Premalo spanja se lahko pojavi tudi pri starejših psih, ki imajo težave s spominom in se jim celotna rutina preobrne. A kljub temu pomanjakanje nočnega spanca nadomestijo s popoldanskim počitkom.

Psi spijo podobno kot ljudje in pravtako imajo sanje. Svojega psa med sanjami lahko opazujete, saj je možno da bo izvajal krajše gibe in spuščal razne zvoke.

Naredite psu vznemirljiv dan

Psi ne hodijo v šolo ali službo vsak dan in so več ur sami ter zdolgočaseni. V povprečju ljudje delajo 8 ur, pravtako 8 ur spijo, preostalih 8 ur imajo razne opravke in za pse ostane bolj malo časa. Če želite, da bo v vaši odsotnosti pes bolj aktiven, ga lahko zaposlite z igračami za mentalne vaje, ki jih lahko naredite sami doma ali kupite v trgovini. Lahko najdete tudi sprehajalca psov, ki ga bo sprehajal v vaši odsotnosti.

Povzeto po:

0 število delitev
Previous Post

SPOMLADANSKE AKTIVNOSTI Z MAČKO

Next Post

PSI IN COVID-19

Dodaj odgovor