Domenick Scudera skoraj vsak teden obišče rehabilitacijsko bolnišnico Bryn Mawr. To počne že od leta 2010 in s seboj prinese enega od svojih treh psov, ki so vsi terapevtski psi.

Terapija z živalmi ni nič novega, vendar bolnišnica gosti program zdravljenja in rehabilitacije amputirancev – vsak od Scuderinih psov pa ima le dve nogi. S pomočjo Scudere so Cyrus, Lucky in Deuce živeli zabavna in ljubeča življenja, s čimer kažejo, kaj je mogoče doseči ljudem, ki jih obiščejo.

“Čudovito je in skoraj vedno enako,” pove Scudera za Daily Paws. “Ljudje bodo rekli isto stvar. Rekli bodo: ‘Če lahko on to zmore, lahko tudi jaz.’ To mi pravijo ves čas.”

Tako kot nekateri pacienti, ki jih obiščejo, sta Lucky, ki ima samo sprednje noge, in Deuce, ki ima noge samo na desni strani, pretrpela grozljive nesreče, ki so vodile do invazivnih operacij. (Cyrus, najstarejši izmed trojice, ima samo zadnje noge.) Leta kasneje zagotavljajo udobje in navdih.

Kathleen Liebsch, delovna terapevtka v Bryn Mawru, se spominja, kako je Deuce obiskal njenega pacienta, ki je izgubil nogo in roko na isti strani. Identificiral se je z majhnim rjavim psom, ki hodi brez pomoči, brez nog na levi strani.

“Preprosto je tako srečen”: Basil, pes z dvema nogama, živi dobro življenje po nepredstavljivi bolečini.

Pred približno 12 leti je Scudera, profesor gledališča na Ursinus College zunaj Philadelphije, imel Festusa, psa s tremi nogami. Tudi on je bil terapevtski pes in je obiskoval paciente v Bryn Mawru in otroški bolnišnici v Philadelphiji.

Ko je Festus postaral, je Scudera začel iskati drugega psa. Tudi ta mladič bi bil usposobljen za terapevtskega psa, Scudera pa je iskal psa, ki ni imel vseh štirih nog, ker je vedel, koliko pacientom pomeni videti invalidne pse, ki živijo zdravo življenje.

Na spletu je zagledal kosmatega Cyrusa, potem ko je bil majhen terier mešanec zapuščen v zavetišču za živali. Kmalu je Scudera poletel v Kalifornijo, da bi posvojil tega malega fantka.

Zdaj je Scudera enostavno prepoznaven kot najbolj znan oče psov z dvema nogama. Lucky, star približno 8 let, prihaja iz Egipta. Lokalni prebivalec Marwa Elgebaly ga je našel na ulici v Kairu, potem ko ga je verjetno zbil avto. Deuce, star približno 5 let, je bil najden v jarku v Kentuckyju z zlomljenimi in okuženimi levimi nogami. (Rentgenski posnetki so razkrili šrapnele, zato je bil morda ustreljen, čeprav Scudera nikoli ne bo vedel resničnega vzroka njegovih poškodb.)

Doma so trije psi kot običajni hišni ljubljenčki, vsak s svojo osebnostjo. Starejši Cryus je pes, ki se drži Scudere kot ježek in rad, da ga Scudera nosi kot nogometno žogo, ne mara pa, ko njegov lastnik stopi ven, da bi odgovarjal na vprašanja urednika Daily Paws. (Oprostite.)

Lucky skoraj nikoli ne zmanjka energije, tako zelo, da eden od Scuderinih prijateljev pravi, da imeti dve nogi je najmanjši njegov problem. Rad se giba in raziskuje vse. Njegov najboljši prijatelj, Deuce, je miren, nežen in bolj pripravljen sedeti, ko mu to rečejo.

Impresivno je, da hodi brez težav. Njegova hoja je tako nepopačena, da ljudje pogosto sploh ne opazijo, da ima le dve nogi, pravi Scudera.

Zanj skrb za njegovo trojico ni bila kaj dosti drugačna od skrbi za običajne pse s štirimi nogami. Glavna razlika po njegovem mnenju je v tem, da mora pomagati Luckyju pri odhodu na stranišče, ker ne čuti ničesar od pasu navzdol. Toda to je zdaj le del rutine.

“Invalidne pse je težko namestiti, vendar če posvojite enega, so nagrade za imeti psa, ki je drugačen, tako velike,” pravi Scudera. “S pridobitvijo psa, ki je drugačen, pridobite veliko.”

Kot večina lastnikov psov, prejema vsakodnevno ljubezen in veselje od svojih psičkov. Vendar pa obstaja tudi socialni vidik. Na sprehodih so vsak zase zvezdniki, ljudje jih ustavljajo, da bi jih spoznali in se pogovorili s Scudero.


Potem je tu še pomembno delo, ki ga opravljajo v bolnišnici. Liebsch, ki vodi ločen program terapevtskih psov v Bryn Mawru, pravi, da pacienti zelo cenijo, ko vidijo psa v rehabilitacijskem okolju. Pogosto so tam tedne ali mesece – stran od svojih lastnih živali.

“Pes preprosto prekipeva od sreče,” pravi. “… To je lahko vrhunec njihovega dneva.”

Scuderini psi brez dvoma ustrezajo temu opisu. Nekoč je pacient, ki je izgubil obe nogi, preprosto ovil roke okoli enega od psov (Scudera se ne spomni katerega) in dolgo sedel tako, očitno uživajoč v občutku olajšanja, ne da bi karkoli rekel.

Cyrus bi prav tako spremljal Scudero v otroško bolnišnico, kjer sta obiskovala otroka, ki ni govoril. Ob enem obisku je otrok dobil tipkovnico, ki govori, da je lahko izrazil svoje misli.

“Vtipkal je nekaj takega kot, ‘Rad imam Cyrusa,'” pravi Scudera.

Njegovi psi ne vplivajo le na paciente. Prejel je sporočila drugih navdihnjenih ljudi, ki so se odločili posvojiti pse, kot so njegovi. To ga zelo razveseli.

“Sovražim misliti, da so kje psi v stiski, pa jih nihče ne želi.”

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor