Čeprav so vse mačke zelo učinkovite pri negi, so dolgodlake mačke zlasti potrebne tudi naše pomoči, da preprečimo vozlanje dlake in skrbimo za običajno izpadanje dlake. Notranje mačke, zlasti v domovih s centralnim ogrevanjem in klimatsko napravo, lahko nenehno izgubljajo dlako, ker njihov biološki sistem postane zmeden zaradi temperaturnih nihanj.

Pravilo št. 1

Osnovno pravilo za dolgodlake mačke je preprosto. Več dlake, kot ima mačka, večkrat je potrebna vzdrževanje. “Več dlake” pomeni tudi gostoto in “puhastost” dlake, ne samo dolžino, po besedah Lynn Paolillo, CFMG, CFCG, inštruktorice na Nacionalnem inštitutu za nego mačk. Dolgodlake mačke zahtevajo česanje večkrat na teden, da preprečijo vozlanje dlake.

Območja, ki se najhitreje vozlijo, vključujejo:

  • pazduhe
  • prsa
  • trebuh
  • zadnje noge
  • rep
  • koren repa, ki se dviga po hrbtu

Uporabite glavnik

“Glavniki so najboljši, zlasti ko gre za odstranjevanje vozlov,” pojasnjuje Lynn. “Krtače za dlako in orodja za odstranjevanje odvečne dlake so pretrda za občutljivo kožo mačke. Lahko poškodujejo dlako, kar povzroči hitrejše nastajanje vozlov.”

Nacionalni inštitut za nego mačk priporoča kovinski glavnik dolg 15 do 20 centimetrov z drobnimi do srednje debelimi zobmi. Ta glavnik bo odstranil mrtvo dlako in zajel vse vozle in vozle, ki se skrivajo spodaj, ne da bi dražil občutljivo kožo mačke.

Gumijasta krtača za masažo je tudi odlična za odstranjevanje ohlapne dlake in zagotavlja zelo prijetno masažo.

Kopel ali brisača za nego

Čeprav kopanje pomaga odstraniti ohlapno dlako, večina lastnikov hišnih ljubljenčkov preskoči rutinsko kopanje – razen če mačko pripravljajo za razstavo – ker se večina mačk običajno ne razveseli vode in jo doživlja kot stresno. Če želite svojemu mucu pomagati, da se očisti, poskusite z brisačami za nego, posebej formuliranimi za mačke.

Obvladovanje vozlov

To je zelo občutljiv postopek. Nikoli ne vzemite majhnih ostrih škarj in ne režite v vozel, saj je zelo enostavno zarezati v kožo, ki je skrita pod vozlom. Za delo na površini vozla je treba uporabiti posebne škarje z zaobljenim vrhom in počasi razpršiti dlako. Resno zatikanje in vozlanje bi morali obravnavati strokovni negovalec mačk ali veterinar.

Našim čudovitim dolgodlakim mačkam lahko zahvalimo za izraz “glamurozna muca”. Ponazarjajo ves hrup glede dobrega urejenega izgleda. A, da bi blesteli, zahteva veliko ročne nege.

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor