Korak, ki je sprožil tako praznovanje kot skrb – namreč guverner ameriškega Kolorada, Jared Polis je podpisal HB23-1068 zakon, ki prinaša pomembne spremembe za lastnike hišnih ljubljenčkov, zavarovalnice, pravosodne organe in najemodajalce po celotni državi. Ta nova zakonodaja si prizadeva preoblikovati način obravnave lastnikov hišnih ljubljenčkov in njihovih kosmatih prijateljev s strani teh subjektov.

Večja možnost najema nepremičnine

“Lastnikom hišnih ljubljenčkov in njihovim skrbnikom po vsem stanju smo zagotovili možnosti in predvidljivost,” je dejala senatorica Sonya Jaquez Lewis, demokratska sponzorica zakona. “Slišali smo, da se je število predaj hišnih ljubljenčkov v zavetišča s strani najemnikov povečalo, zato skušamo rešiti te hišne ljubljenčke in družine.”

Novi zakon prepoveduje lastnikom nepremičnin zaračunavanje najemnine za hišne ljubljenčke ali zavrnitev najemnikov na podlagi pasme njihovega hišnega ljubljenčka.

Prepoved diskriminacije glede pasem

Ena ključnih določb v zakonu prepoveduje zavarovalnicam, da bi zavrnile zavarovanje nepremičnin ali zavarovanje pred požarom samo na podlagi pasme psa, ki živi na nepremičnini, poroča KOSI 101.1. Poleg tega zavarovalnice ne smejo več spraševati o pasmi psa, lahko pa še vedno vprašajo, ali je določena žival označena kot nevarna.

Ta sprememba si prizadeva za zaščito lastnikov hišnih ljubljenčkov pred diskriminatorno prakso na podlagi stereotipov o pasmah.

V zadnjih letih je veliko držav in pravnih jurisdikcij odpravilo ali spremenilo svoje zakone o specifičnih pasmah psov zaradi pomislekov glede njihove učinkovitosti in poštenosti.

Večja zaščita živali med prisilnimi izselitvami

Druga pomembna sprememba, ki jo prinaša zakon, se nanaša na obravnavo hišnih ljubljenčkov med izselitvami. Zdaj morajo izvrševalci izselitvenega naloga, znani tudi kot izvršitelji izselitve, predati hišne ljubljenčke najemnikom, če so prisotni ob izvršitvi izselitve, poroča Denver Gazette. V primerih, ko najemniki niso prisotni, je odgovornost na lokalnem nadzoru živali, da prevzame skrbništvo nad živalmi, pri čemer se poskuša najemnika obvestiti o njihovem položaju. Ta določba lahko prepreči nepotrebno ločevanje med lastniki hišnih ljubljenčkov in njihovimi ljubljenimi sopotniki v že tako težkih časih.

Nižja varščina ob vselitvi

Poleg tega zakon omejuje varščino v zvezi s hišnimi ljubljenčki. Lastniki hišnih ljubljenčkov se lahko veselijo, saj je varščina omejena na največ 300 dolarjev, ki je povrnljiv. Poleg tega zakon določa jasno omejitev zneska “najemnine za hišne ljubljenčke”, ki ga lahko najemodajalci zaračunajo. Najemodajalci zdaj lahko zaračunajo največ 35 dolarjev ali 1% mesečne najemnine najemnika, odvisno od tega, kateri znesek je večji. Te ukrepe si prizadevajo olajšati finančno breme lastnikov hišnih ljubljenčkov, kar jim omogoča, da lažje najdejo primerne nastanitvene možnosti.

Najemnine za hišne ljubljenčke po Koloradu so bile prej v povprečju med 35 in 100 dolarjev na mesec, pri nekaterih pristojbinah pa so bile tako visoke kot 1.500 dolarjev, trdi Lewis.

Medtem ko mnogi videnje sprejetja zakona razumejo kot odmevno zmago za pravice lastnikov hišnih ljubljenčkov, drugi skrbijo, da bi nove omejitve za najemnine za hišne ljubljenčke in varščine lahko odvrnile najemodajalce od oddajanja prostorov lastnikom hišnih ljubljenčkov, poroča Durango Herald. Skrbi se, da bi se najemodajalcem lahko finančno neugodno zdelo, da bi sprejeli hišne ljubljenčke, kar bi privedlo do zmanjšanih možnosti za lastnike hišnih ljubljenčkov pri iskanju primerne nastanitve.

Zakon, ki je bil prvič predstavljen 19. januarja, je pritegnil veliko pozornosti in sprožil razprave med različnimi deležniki. Zdaj bo samo čas pokazal pravi vpliv, ki ga bo imel na lastnike hišnih ljubljenčkov, najemodajalce in najemniški trg v Koloradu.

Povzeto po:

  • familypet.com
Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor