Se tudi vam kdaj zdi, da nimate psa ampak ovčko? Ko se s psom odpravite zunaj in namesto igranja pes izbere žvečenje trave. V eni raziskavi su ugotovili, da je trava najbolj pogosta rastlina, ki jo jedo psi. Zakaj je temu tako?

Razlogi, zakaj psi jedo travo

Veliko ljudi zmotno misli da so psi mesojedci a temu ni tako. Psi so vsejedci in jedo tako meso kot rastline. Psi so bili plenilci, ki so jedli karkoli, kar so ulovilil. Plen so pojedli v celoti, meso, organe, kosti, skratka vse. V želodcu plena so bile običajno rastline in tudi to so psi pojedli in z vsebino želodca zadovoljili svoje potrebe po rastlinah.

  • Dolgčas: v nekaterih primerih pes je travo, da mu čimprej mine čas. Ima svoje dvorišče, ampak na njem nima kaj drugega početi, kot žvečiti travo. Vprašajte se, ali ima vaš pes dovolj gibanja in mentalnih izzivov. Če opazite, da vaš pes poje več trave, ko ga redkejše sprehajate, jo zagotovo je zaradi dolgčasa. Psu lahko ponudite tudi kakšno kost ali igračo za žvečenje, da ga odvadite žvečenja trave.
  • Težave z želodcem: že ima pes težave z želodcem, bo pojedel velike količine trave zato, da bo lahko izbruhal hrano iz želodca. Nič ni narobe, če pes občasno bruha, če se pa bruhanje ponovi večkrat, je čas da s psom obiščete veterinarja
  • Okus: ljudem je določena vrsta sadja okusna, podobno je tudi pri psih. Nekaterim psom je trava preprosto okusna in jo zato radi zaužijejo.
  • Hranilna vrednost: hrana, ki jo vaš pes išče in žveči ima verjetno kakšne snovi, ki psu v prehrani manjkajo. Trava je dober vir prebavnih encimov in kalija.
  • Preverjanje: psi med drugim jedo travo zato, da preverijo kdo je bil na njihovem teritoriju. Travo najprej ovohajo in nato poizkusijo.
  • Notranji zajedavci: Če pred tisočimi leti so psi jedli travo zato, da so se pozdravili pred notranjimi zajedavci.

Kaj storiti, če pes je travo prepogosto?

Če opazite, da pes vsakodnevno je travo in nato bruha, pomeni da morate spremeniti pasjo prehrano. Psu zamenjajte vrsto briketov, ali pa ga hranite s surovo hrano.

Če še vedno niste prepričani, zakaj vaš pes je travo, ne skrbite. Veliko veterinarjev meni, da je pasje hranjenje s travo popolnoma normalno obnašanje. Psu dovolite, da se kdaj napase kakšne trave, pozorni pa morate biti, da ni škropljena s kakšnimi pesticidi. Psu lahko tudi sami v kakšen lonček zasadite nekaj trave ali zelišč.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor