Nekatera človeška hrana je za pse lahko zelo nevarna in jim povzroči težave. Zato se velikim pasjim očesom uprite ter jim ponudite pasje priboljške namesto človeške hrane.

Hrana, ki je za pse nevarna

Ksilitol (xylitol): je sladilo, ki se nahaja v zobni pasti, bonbonih, žvečilnih gumijih ter v nekaterih pečenih dobrotah. Zaužitje ksilitola pri psu lahko povzroči odpoved jeter. Eni od simptomov zastrupitve s ksilitolom so bruhanje, letargija ter težave z orientacijo.

Avokado: vsebuje persin, ki lahko pri psu povzroči bruhanje ali drisko. Če imate doma rastlino avokado, naj bo le ta izven pasjega dosega, saj se opersin nahaja ne le v koščici ampak tudi v listih. Pravtako se lahko koščica psu zatakne v prebavilih ali želodcu.

Alkohol: ima enak vpliv na pasja jetra in možgane kot pri človeku. A pri psu je dovolj le požirek alkoholne pijače, ki lahko povzroči bruhanje, drisko, težave z orientacijo, težave z dihanjem ali celo smrt. Manjši kot je pes, hujše so lahko posledice.

Čebula in česen: sveži, v prahu, kuhani ali dehidrirani – čim bolj stran od vašega psa. Pri psu lahko povzročijo anemijo ali zastrupitev. Če vaš pes zaužije čebulo ali česen lahko pride do slabosti, bruhanja ali težav z dihanjem.

Čaj, kava in ostali napitki, ki vsebujejo kofein: kofein je lahko za pse usoden. Kakav, čokolada, kola in energijske pijače vsebujejo veliko kofeina. Če pride do zaužitja, morate psa čimprej peljati k veterinarju.

Grozdje in rozine: niso nikakor primerni prigrizek za psa. Pri psu lahko povzročijo odpoved ledvic. Bodite pozorni na znake kot so bruhanje in upočasnjenost.

No description available.

S kodo petster20 nakupuj kar 20% ceneje v spletni trgovini za male živali petexpress.si Pohiti z nakupom, saj je število kod za popust omejeno.

Mleko in ostali mlečni izdelki: pri psu lahko povzročijo drisko in prebavne motnje. Namesto mleka psu ponudite svežo vodo, poleti ga pa lahko ohladite z doma pripravljenim sladoledom, ki ne vsebuje mleka.

Čokolada: splošno je znano, da je čokolada za pse nevarna. To pa zato, ker vsebuje teobromin, ki se nahaja v vseh vrstah čokolade, še posebej temnejših in čokoladi za kuhanje. Pri psu lahko povzroči bruhanje in drisko, pri zaužitju večjih količin pa težave s srcem, tresenje ter smrt.

Kosti: čeprav psi kosti obožujejo, niso najbolj varne za zaužitje. Najbolj rizične so piščanje kosti, ker se lahko razdrobijo in povzročijo težave pri prebavi.

Kaki, breskve in slive: koščice ali semena iz sadežev pri psu povzročijo težave v prebavilih

Surova jajca: veliko ljudi psom v prehrano vključi tudi surova jajca. Žal pa lahko pri surovih jajcih pride do zastrupitve zaradi bakterij salmonele ali E. coli.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor