Pasji in mačji lastniki pridelajo ogromno odpadkov, od razne embalaže, igrač, ki se hitro uničijo, nerazgradljivega mačjega peska … Sedaj je pravi čas, da poskrbite za planet in tudi vašo denarnico. Kako? Preberite v nadaljevanju.

Kaj sploh je Zero Waste?

Zero Waste (v prevodu brez odpadkov) je po uradni definiciji ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi.

Zero Waste, Vegan, Unpacked, Food, Without Packaging

Na kratko, zero waste je gibanje, ki si prizadeva za čim manj odpadkov ter ponovno uporabo različnih stvari.

Prehrana

Če le lahko, pasjo in mačjo hrano pripravljajte doma. Lahko jih hranite s surovo ali kuhano hrano. Vam je ostalo nekaj riža od večerje? Super, dodajte mu nekaj mesa in zelenjave ter psu postrezite svež obrok. Kuhana hrana ne sme biti slana niti začinjena.

Cat, Food, Bowl, Eat, Feed, Delicious

Kupujete že pripravljeno hrano? Potem kupujte velike vreče briketov ali peletov in mokro hrano v pločevinkah, ki se lahko reciklirajo. Če imate manjšega psa, ki mu večja vreča traja kar nekaj časa, si omislite večjo posodo shranjevanje suhe hrane.

Tudi priboljške lahko pripravite doma. Na internetu je na voljo ogromno receptov. Pripravljene priboljške lahko shranite v steklene posode. Če raje kupite priboljške, jih tako kot tudi hrano kupujte v večjih pakiranjih.

Preverite recepte za pasje piškote iz manj kot 5 sestavin s klikom na povezavo https://www.zivalskivrt.si/2020/12/16/domaci-pasji-piskoti-iz-manj-kot-5-sestavin/

Igrače in oprema

Pri nakupu opreme in igrač glejte na kakovost in trajnost. Izognite se cenejšim igračam, ki jih bodo psi ali mačke uničili v nekaj minutah. Izdelave igrač se lahko lotite tudi sami. Mačke bodo srečne z navadno kartonsko škatlo, pokrovčkom od plastenke ali žogico iz papirja. Psu lahko iz starih oblek izdelate igračo za vlečenje, v plastenko vsujete nekaj briketov ali pa v karton od jajc skrijete nekaj priboljškov. Psi se zelo radi igrajo tudi z vejami, ki jih najdete kjerkoli.

Dogs, Golden Retriever, Playing Dogs, Pet Photography

Tudi pri opremi raje kupite kakovosten povodec in ovratnico. V Sloveniji imamo veliko ponudnikov, ki sami izdelujejo kakovostno opremo. Tako ste lahko trajnostni a hkrati podpirate lokalno. Lahko kupite tudi rabljeno opremo.

Stranišče

Koliko vrečk vsakodnevno porabite na pasjih sprehodih? Namesto navadnih raje uporabljajte bio razgradljive. Tudi pri mačkah se odločite za naravnejši posip za wc, npr pelete ali posip iz koruznih vlaken, ki je podoben mletemu corn flakesu.

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

RASTLINE, KI NISO STRUPENE ZA MAČKE

Next Post

8 LET STAR MEŠANČEK IŠČE DOM

Dodaj odgovor