Ni je živali, za katero bi imeli več vraževerij, kot za mačke. Včasih mačke prinašajo srečo včasih nesrečo, so del zgodb že stoletja. Zakaj je temu tako in ali res mačke prinašajo nesrečo?

Čaščenje mačk

V starem Egiptu so mačke častili kot bogove. V Indiji in Kitajski so bile mačke boginje plodnosti in sicwer Saasht in Li Chou. V Irski folklori častijo mačka z imenom Iruscan. Pri vikingih so imeli Freyo, mačjo boginjo ljubezni in lepote.

Uveljavilo se je tudi prepričanje, da so mačke v resnici čarovnice, saj se lahko v mačji podobi brez težav sprehajajo po ulici.

A mačke povsod niso bile predstavljene kot boginje. Hebrejska zgodba pravi, da je vampire Lilith uporabil podobo črne mačke in plenil novorojenčke. Pravtako so v srednjem veku mačke povezovali s čarovnicami, saj je veliko starejših in osamljenih žensk skrbelo za mačke ter jih hranilo. Uveljavilo se je tudi prepričanje, da so mačke v resnici čarovnice, saj se lahko v mačji podobi brez težav sprehajajo po ulici.

Vraževerja o mačkah

Zagotovo ste že slišali, da če vam črna mačka prečka pot, to prinaša nesrečo. Tudi za to smo izbrskali razlago in sicer ko so egipčani začeli častiti črno mačjo boginjo Bast, so kristjani bili prepričani, da so črne mačke demoni v mačji krinki. Zato so verjeli, da če črna mačka, kar je enako demonu prečka pot, s tem naredi pregrado zla ter vas loči od nebes.

Mačke so samotne živali

Ta mit pravi, da so mačke samotarji in ne krdelne živali, tako kot psi. Mačke naj ne bi marale človeške pozornosti in crkljanja. Mačji lastniki dobro vemo, da temu ni tako, saj so mačke lahko izjemno nežna bitja, ki uživajo v naši pozornosti in ljubezni. Mačke rade predejo, se drgnejo ob naše noge ali mesijo v našem naročju. Pravtako večina mačk uživa v družbi drugih hišnih ljubljenčkov.

Ostale bolj ali manj znane mačje vraže:

  • En siv las na črni mački prinaša srečo
  • Mucke skotene maja imajo posebne moči
  • Črne mačke varujejo ribiče na morju
  • Če položite mačko v prazno zibelko mladoporočencev, bosta kmalu imela otroka
  • Če mačka trikrat kihne, bo nekdo dobil prehlad
  • Mačke imajo devet življenj
  • Ko si mačke močno umivajo ušesa, bo deževalo: v Indoneziji verjamejo, če se mačka umiva, da bo zagotovo deževalo.
  • Mačka v gledališču prinaša srečo
  • Če imate črno mačko, žrtvujete svojo dušo hudiču
  • Mačke lahko sesajo zrak iz otrok, ki spijo
  • Če se mačka umiva, bo nekdo prišel na obisk:to je japonski mit, ki pravi, če si mačka umiva obraz s šapami, pomeni da so obiski že na poti.

Vraževerja o mačkah so se izoblikovala skozi stoletja kot kombinacija raznih starodavnih ritualov, čaščenj in demonizacij mačk. Po mnenju profesorja Gilovicha naj bi ljudje verjeli v vraže, saj na tak način delujejo naši možgani, iščemo vzrok in učinek tam, kjer ne obstaja.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

MAČJA VEGANSKA PREHRANA?

Next Post

SVETOVNI DAN ŽIVALI

Dodaj odgovor