Daša Fras je je srednješolka na Biotehniški šoli Maribor. Ljubitelji psov ste jo zagotovo opazili pod skoraj vsako objavo, kjer nekdo išče novega pasjega ljubljenčka. Je vse prej kot običajna najstnica, saj svoj prosti čas namenja iskanju domov za pasje brezdomčke ter se posveča svojima pasjima ljubljenčkoma.

Daša, pozdravljena! Najprej se nam prosim na kratko predstavi.

Sem Daša, stara 17 let in prihajam iz okolice Maribora. Trenutno obiskujem 3. letnik Biotehniške šole Maribor, smer veterinarski tehnik. Že od rojstva imamo živali, tako da sem bila vedno v stiku z njimi. In na tak način se je gradila moja velika ljubezen do njih. Najraje se odpravim na sprehod s psmi v naravo, hranim prostoživeče mačke ali pa grem sprehajati pse iz zavetišča. Vedno si poskušam dan sestaviti tako, da bo pozitivnen, poln dogajanj.

Daša s Tedyjem in Dunjo.
Zakaj si se odločila svoj prosti čas namenjati ozaveščanju o živalski problematiki ter iskanju domov za brezdomčke?

Želim si, da bi imele vse živali na tem svetu ljubeč dom, streho nad glavo in topel obrok. To je razlog da ljudem pomagam pri iskanju novega ljubljenčka. Veliko jih je zainteresiranih in takoj kontaktirajo razna društva/zavetišča, drugi niti kontaktirajo ne, četudi jim je kuža všeč.

Problem je, ker bi vsi imeli mladička, teh pa v zavetišču ni veliko. V klepetu jim predstavim tudi mojo zgodbo odrasle posvojenke in dodam še, da če niso prepričani lahko vzamejo kakšnega v začasno namestitev. Nad to možnostjo so nekateri zelo navdušeni.

Tedy in Dunja
Žal skoraj vsak dan pridejo v ospredje žalostne zgodbe zapuščenih tako pasjih kot mačjih legel, kruti umori živali … kaj meniš, da bi bilo potrebno spremeniti, da se končno situacija obrne na boljše in v korist živali?

Na prvo mesto bi definitivno postavila kastracijo oz. sterilizacijo saj s tem preprečimo nezaželena legla. Tudi ljudje, katerih ima psička na vaseh mladiče, bi morali biti bolj pozorni kam jih oddajo. Saj večina teh gre na verige ali v bokse brez kakršnihkoli izhodov. Tukaj imajo tudi veliko vlogo zakoni, ker so premili in ima lahko žival vsak, tudi če nima primernih pogojev.

Sivka
Si podpornica Zavoda PIT. Zakaj si se odločila pomagati ravno njim?

Pomagala sem tudi že drugim. Odpeljala sem donacijo hrane v društvo za zaščito živalim Maribor in v Zavetišče za živali Maribor. Pošiljam sms-e za mačjo hišo, društvu za zaščito konj, srce za bulle… Med drugim pa pomagam tudi zavodu pit, saj jih spremljam že nekaj let in sem pri njih 6 mesecev nazaj posvojila tudi psičko Dunjo. Zavod pit rešuje pse, ki so invalidni, poškodovani, sestradani, s tumorji, zavrženi na ulici… Moje božično darilo je šlo k njim, tako da sem jim 24. decembra nakazala 150€.

Dunja
Na kakšen način lahko pomagamo brezdomnim živalim na daljavo?

Del dohodnine lahko namesto državi namenite živalim v stiski. Postopek ni zapleten in nič ne stane, pomeni pa ogromno. Pomaga se lahko tudi z nakazili, poslanimi sms-i, z botrstvom na daljavo, sodelujete lahko na licitacijah, izbranemu zavetišču/društvu pošljete kakšen paket. Sama sem pol leta nazaj pripravila nagradno igro z pasjimi stvarmi. Pogoj za sodelovanje je bil ta, da si poslal sms pit5 (zavod pit) in v dveh tednih je bilo zbranih 425€. Izžrebanka je prejela celoten paket.

Tudi sama imaš doma kar nekaj ljubljenčkov, nam jih lahko predstaviš?

Imamo 4 mačke in 2 psa. Sivka je stara šest let. K nam je prišla kot mačji dudarček, stara nekje en mesec. Skupaj z bratci in sestricami jih je nekdo pustil ob cesti v škatli. Belko je star pet let in je bil skoten na kmetiji. Obožuje mojo bližino, rad pa se tudi umakne kam na samo. Tomi je siamski maček, star prav tako pet let. Je zelo energičen, vedno želi biti v
pozornosti in je zelo navezan name.

Belko in Tomi

Olgico je nekdo odvrgel blizu naše hiše. Takrat je bila stara kakšno leto in čeprav je bila v slabem stanju je z ustrezno oskrbo postala prava dama. Z nami biva že dve leti v stanovanju.

Tedy in Olgica

Tedy je mešanec med labradorcem in je v začetku oktobra praznoval peti rojstni dan. Z njegovim nasmehom navdušuje vse sledilce na facebooku. Rad plava, obožuje sneg, z veseljem se odpravi na sprehod. Dunja je prišla k nam pred šestimi meseci, takrat je bila stara okoli dve leti. Posvojena je preko zavoda pit. Je majhna psička, ki z milim pogledom navdušuje vse ljudi. Sledilci na facebooku jo naravnost obožujejo. Naj za konec omenim še, da vsi bivajo v hiši, ven gredo samo pod nadzorom. Vsi so kastrirani/sterilizirani, veterinarsko urejeni…

Tedy
Si mogoče razmišljala, da bi v prihodnosti ustanovila svoje društvo za zaščito živali?


Sem že premišljevala o tem, bomo pa videli kaj bo čas prinesel. Definitivno pa želim v prihodnosti še naprej delati z živalmi.

Sivka, Belko, Tedy in Dunja

Hvala za tvoj čas, odgovore in fotografije ljubljenčkov. Dašo lahko spremljate tudi na njenem FB profilu Daša Fras. Mogoče ravno pri njej najdete svojega novega pasjega prijatelja.

0 število delitev

Dodaj odgovor