Da bi ptice preživele zimo in dočakale toplejše dneve, jim moramo pomagati. Hranjenje ptic pozimi je zelo pomembno, saj si same hrane skorajda ne morejo najti.

Pozimi ni semen v naravi

Ptice obožujejo sončnična semena a teh pozimi žal ni. Tudi če kje najdejo kakšno seme, je to verjetno vlažno ali zmrznjeno in za ptice ni jedilno. Dnevi so krajši, manj je dnevne svetlobe in zato tudi manj časa za iskanje hrane.

Hranjenje ptic pozimi je zelo pomembno

Ko imajo ptice pozimi na voljo več hranljivih snovi, bo spomladanska sezona parjenja bolj uspešna. Poleti imajo ptice na voljo ogromno hrane, od semen, sadja ter insektov. Pozimi tega žal ni.

Poleg hrane pticam ponudite tudi tekočo vodo, saj ta v posodici pogosto zmrzne.

Kako hraniti ptice?

  • Priporočamo, da jim hrano nastavljate zjutraj, pred svitom in zvečer, dve uri pred mrakom. Hranimo redno, vsak dan.
  • Ptice je potrebno opazovati. Če se prevečkrat vračajo k hišici in neumorno iščejo hrano, je bilo hrane premalo.
  • Ptice nikoli ne hranimo s slanim in začinjenim kruhom, pecivom in kuhinjskimi odpadki.
  • Krmilnice postavimo na višimo 1,5 m nad tlemi, na nedostopno mestom mačkam. V bližini krmilnic je zaželena krošnja dreves oz grmovje, ki pticam predstavlja zavetje. Najboljše so lesene krmilnice, odprte iz vseh strani, tako imajo ptice lahek dostop do hrane. Krmilnice moramo redno čistiti.

Najbolj primerna hrana so semena

Najbolj primerna zimska hrana za ptice so semena: sončnice, konoplja, lan, kaša, bučne pečke, proso, ajda, pšenica. V bližini okna lahko obesimo tudi lojno pogačo, iz katere bodo ptice z veseljem zobale semena in otrobe.

Na hišice obesimo tudi krmilne košarice, v katere lahko damo jedrca arašidov, lešnikov in orehov, ovsene kosmiče, ostanke sira in podobno. Nagnita jabolka iz shrambe pa privoščimo kosom.

Preberite tudi: Prepoved uporabe in prodaje pirotehnike

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

UNIČENE PASME PSOV?

Next Post

KMET NA HRVAŠKEM ŽELEL VREČI ŽIVE OVCE PSOM, DA BI JIH POJEDLI …

Dodaj odgovor