Veliko ljudi zmotno misli, da je odstranitev mačjih krempljev enako kot striženje nohtov pri človeku a temu ni tako. To je zelo boleč proces, ki mačkam onemogoča normalno življenje po odstranitvi krempljev. Žal je odstranjevanje krempljev v ameriških državah zelo priljubljeno, ponekod v Evropi pa je prepovedano.

Mačka po odstranitvi ne bo enaka kot prej

Odstranjevanje mačjih krempljev je dolgotrajen proces. Mačji kremplji so pritrjeni na kost in pri odstranitvi krempljev je potrebno odstraniti ne le krempelj ampak tudi kost, na katero je krempelj pritrjen. To je v resnici amputacija zadnjega sklepa, ki drži skupaj mačje ‘’prste’’. Operacija je zelo boleča in nehumana, pravtako tudi okrevanje po njej. Kremplji velikokrat lahko spet zrastejo znotraj mačje šape in mački povzročajo velike bolečine, ki človeku niso vidne. Zaradi poslabšanega ravnotežja se morajo mačke po operaciji znova naučiti hoditi (enako kot človek po izgubi ali amputaciji prstov).

Za primerjavo: odstranitev mačjih krempljev je enaka, kot če bi človeku odrezali prste pri prvem členku, zato si lahko predstavljate, kakšne neznosne bolečine so za mačko.

Preberite tudi: kako naučiti mačko, da praska na enem mestu

Mačke kremplje potrebujejo za obrambo, premikanje in praskanje. Mačke praskajo zato, da so aktivne, brusijo svoje kremplje in raztegujejo mišice. Kremplji so sredstvo, s katerimi se mačke branijo. Zmotno je prepričanje, da bo mačka po odstranitvi krempljev enaka kot prej. Lahko postane agresivna in se začne braniti z ugrizom. Znani so tudi primeri, kjer so lastniki mačkam odstranili kremplje zato, da ne bi mačke praskale njihovih otrok. Po odstranitvi in bolečem okrevanju pa so mačke postale napadalne in se začele braniti z ugrizom.

Kako lahko preprečimo nezaželeno mačje praskanje?

Večina lastnikov se za odstranitev mačjih krempljev odloča zaradi mačjega praskanja. Z nekaj truda in vztrajnosti lahko preprečite mačje praskanje po nezaželenih mestih in sicer:

  • Redno striženje mačjih krempljev: ko je mačka umirjena in sproščena, rahlo pritisnite na njeno šapo, dokler ne bo iztegnila krempljev. Odstranite le konico kremplja, da mačke ne bi poškodovali.
  • Kupite več mačjih praskalnikov: v svojem domu bi morali imeti dva ali več mačjih praskalnikov. Morajo biti dovolj močni in visoki, da se lahko mačka pretegne. Mačji praskalnik lahko izdelate tudi sami iz kartonskih škatel, pri tem opravilu pa vam bo zagotovo pomagala mačja prijateljica.
  • Naučite mačko kje lahko in kje ne sme praskati: mačko naučite praskanja le tam, kjer sme praskati.

Povzeto po:

  • https://www.peta.org/living/companion-animals/8-reasons-never-declaw-cats/
  • http://www.declawing.com/
Oznake:
0 število delitev
Previous Post

ALI SO LAHKO PSI ŽALOSTNI?

Next Post

NAJMANJŠE PASME PSOV

Dodaj odgovor