Po podatkih Ameriškega združenja veterinarjev (AVMA) ima približno 37 milijonov gospodinjstev mačke. To znaša 1,78 živali na dom. Glede na te številke je varna domneva, da se je veliko lastnikov mačk soočilo z izzivom, kako dve mački predstaviti eno drugi, in nekateri skrbniki imajo pri tem več uspeha kot drugi.

Nemogoče je napovedati, koliko časa bo trajalo, da se bosta dve mački razumeli. Veliko spremenljivk lahko vpliva na to, kako se živali odzovejo na novega člana gospodinjstva. Pogosto lahko traja vsaj nekaj tednov nadzorovanih uvajanj, včasih pa tudi leta. Nekatere mačke morda nikoli ne postanejo dobre prijateljice. Vendar pa lahko razumevanje mačjega uma pomaga pri ustvarjanju mirnega doma.

3 dejavniki, ki vplivajo na to, kako mačke komunicirajo med seboj

Mačke so bolj v stiku s svojo divjo stranjo kot psi. Medtem ko smo ljudje pse udomačili pred približno 40.000 leti, se je to pri mačkah zgodilo pred približno 12.000 leti. Psi so se že od začetka izkazali za koristne. Vendar pa znanstveniki ostajajo zmedeni, zakaj so ljudje tako hitro sprejeli mačke in jih celo častili, saj nam niso pomagale kot psi v svojih različnih vlogah, razen pri lovu na miši, seveda.

Naše mačke so se razvile tako, da so postale manj reaktivne, prestrašene in agresivne do nas. Vendar pa, kakšen vpliv je imela evolucija na njihove odnose med seboj?

1. Lovsko vedenje

Ne pozabite, da so mačke samotarski lovci, z izjemo levov. Prilagajajo svoje dnevne vzorce glede na vedenje svojega plena, bodisi nočnih glodalcev ali dnevnih ptic. Naše mačje družabnice se celo naučijo hišnih rutin in prilagodijo svoje spalne vzorce temu. V središču njihovega vedenja bije srce teritorialnega plenilca.

Naši ljubljenčki imajo osrednje območje znotraj doma kot del svojega ozemlja. Tam se vaša mačka počuti najbolj varno. Obod tega prostora označuje njihove teritorialne meje. Celovite živali ga bodo označile z vonjem, da bi druge morebitne vsiljivce opozorile, da je prostor zaseden. To je prilagoditveno vedenje, saj zmanjšuje tveganje konflikta in podpira preživetje. To je eden od razlogov za izostren vonj vaše mačke, ki presega človeškega.

Glede na vse to se instinkt oglasi, ko poskusite v gospodinjstvo vnesti drugo mačko. Vaš trenutni ljubljenček morda ne bo videl živali kot novega prijatelja, ampak kot tekmeca, zato sledi sikanje in renčanje. Ne pozabite, da je pri mačkah vse povezano s preživetjem. Feline niso bile pod velikim evolucijskim pritiskom, da bi spremenile te instinkte, čeprav se morda zdijo čudni ali nesprejemljivi. To je njihova divja stran, ki pride do izraza.

2. Čustva

Raziskave so pokazale, da mačke lahko občutijo šest osnovnih čustev: presenečenje, strah, gnus, žalost, srečo in jezo. Lahko občutijo tudi trenutke ljubosumja. Nova mačka, ki ste jo pripeljali domov, lahko sproži ta čustva, poleg njihovega instinkta, da branijo svoje ozemlje. Če vaš ljubljenček še nikoli ni srečal druge mačke, je njihov prvi odziv lahko strah ali jeza.

Mačke nimajo občutka za čas, kot ga imamo mi; vse se dogaja tukaj in zdaj. Morda ne razumejo dolgoročnih posledic kratkega srečanja z drugo mačko. To je grožnja, na katero se morajo odzvati.

Drug dejavnik je socializacija. Kritično obdobje za mladiče je med 3. in 9. tednom starosti. Za razliko od psov, lastniki hišnih ljubljenčkov običajno ne predstavljajo svojih ljubljenčkov drugim živalim, kot posameznik pelje svojega psa na pasje igrišče. Okno se lahko zapre za mladiča, brez možnosti za srečanje z drugimi živalmi, kar lahko prispeva k težavam pri uvajanju nove mačke.

3. Življenje v kolonijah

Zanimivo je, da divje mačke lahko živijo v ohlapnih skupinah ali kolonijah. Ne tvorijo tropov s hierarhijo kot kanidi, vendar se razumejo. Glavni dejavnik je zadostna razpoložljivost hrane. To ima smisel, saj je to končni razlog za teritorialnost in njeno obrambo. Spet se vse to nanaša na preživetje. Te živali ne potrebujejo obrambe območja, ker so njihove potrebe zadovoljene.

Koristni nasveti za uvajanje mačk

Kot smo omenili, je uvajanje mačk lahko izziv. Veliko spremenljivk lahko vpliva na to, ali se bosta dve živali razumeli. Včasih se le prenašata, z občasnimi pretepi, ko ena postane ljubosumna. Ljudje se ne razumejo vedno, zakaj bi torej pričakovali kaj drugega od naših ljubljenčkov?

Ko predstavljate dve mački eno drugi, priporočamo, da novo mačko držite v njeni lastni sobi ali varnem prostoru. Doživljajo dramatičen prehod, ko postajajo del vašega gospodinjstva. Potrebujejo čas, da se aklimatizirajo in prilagodijo novim rutinam, zvokom in vonjem svojega novega doma. Cilj uspešnega uvajanja je ustvariti dober prvi vtis.

Mačke so zelo osredotočene na vonj, saj je to eden od načinov njihove komunikacije. Začnete lahko tako, da vsaki živali omogočite, da se navadi na vonj druge z uporabo postelj ali odej, ki jih vsaka uporablja. Ne poskušajte jih še fizično srečati. Vrata nove

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor