Društvo za lepše mačje življenje Vojnik oz. DZLMZ Vojnik je, kot že samo ime pove, društvo, ki se trudi za lepše življenje mačk. Društvo je bilo ustanovljeno junija 2020, kot društvo že do tedaj aktivnih prostovoljcev, ki so reševali mačjo problematiko. Danes se bomo pogovarjali z ustanoviteljicama in zastopnicama duštva Suzano Suholežnik in Lidijo Žohar.

Suzana in Lidija, pozdravljeni! Kako ste sploh prišli do ideje, da bi ustanovili društvo?

Pozdravljeni. Hvala za Vaše povabilo na prijetno druženje in pogovor o reševanju mačje problematike v našem društvu. Kot ste ugotovili že sami, je registracija Društva za lepše mačje življenje Vojnik rezultat odločitve dolgoletnih prostovoljcev na področju reševanja zavrženih muc, da lahko samo na tak način sledimo našemu videnju reševanja mačje problematike.  Člani smo »stari aktivisti«,  nekoč v  drugi sestavi, sedaj v » novi preobleki ». Naš moto je : STERILIZIRAJ, KASTRIRAJ IN POSVAJAJ!

Suzana Suholežnik, ena od ustanoviteljic in zastopnic društva.
S katerimi aktivnostmi se ukvarjate v društvu?

Posvečamo se predvsem nikogaršnjim, pomoči potrebnim mucam. Z aktivnostmi kot so  odlov zavrženih muc, njihova sterilizacija in kastracija, razglistenje in razbolhanje, testiranje in cepljenje proti kužnim boleznim  ter čipiranje, iskanje začasne namestitve do odhoda v varen in skrben dom.  Zavzemamo se za ustrezno veterinarsko oskrbo bolnih in poškodovanih mačk.

Lidija Žohar, tudi ustanoviteljica društva med urejanjem prebivališča za prostoživeče mačke.

Pogosto pa se zgodi, da nas pokličejo ljudje, ki ne zmorejo kriti veterinarskih stroškov za svojo žival. V kolikor nam finančna situacija dopušča, pomagamo tudi njim, saj gre v končni fazi za dobrobit živali. Najbolj smo veseli, ko dobimo od posvojiteljev povratne informacije, fotografije in filmčke. Mucki v teh domovih uživajo. Tako vemo, da smo se prav odločili, oziroma izbrali prave ljudi , vredne zaupanja.

V šestih mesecih preteklega leta smo izvedli 46 s/k, v nove domove smo pospremili 18 muc, na zdravljenju smo imeli 12 muc in 3 pse. Žal smo bili z zelo težkim srcem prisiljeni v 4 evtanazije.

Ali Vaše društvo deluje le na območju Vojnika ali tudi po drugih delih Slovenije?

Naše delovanje nikakor ni vezano samo na Vojnik. Številni ljudje iz celotne savinjske regije nas kličejo na pomoč, ko naletijo na pomoči potrebno žival . Pomagati želimo vsakomur, če je le v naši moči. Muce v posvojitev gredo v različne kraje po Sloveniji ( Maribor, Ljubljana, Cerklje na Gorenjskem…). V nov dom jih odpeljemo sami. S posvojitelji ostanemo v kontaktih in le ti  nam redno pošiljajo fotografije posvojenčkov, česar smo neizmerno veseli.

Po Weinyja je posvojiteljica prišla iz Avstrije.

Ena posvojitev je bila celo v Avstrijo. Posvojitelji so plačali vse veterinarske stroške ( kastracijo, r/r ,  testiranja, cepljenje, čipiranje, potni list). Oni so bili edini, ki so mucka prišli k nam. Mucek je dobil ime Weiny. Še zdaj smo v stikih. Nazadnje smo kontaktirali na silvestrovo.

Zaradi nekastriranih in nesteriliziranih živali prihaja do ogromno nezaželenih mladičkov. Kaj bi sporočili tistim, ki nasprotujejo sterilizaciji in kastraciji?  

Pri delu na terenu opažamo, da so kmetije velik problem. Kmetje želijo imeti »zalogo mačk«, da jim bodo lovile miši. Po njihovo jih itak veliko povozi avto, odnese lisica, zbolijo. Mislijo , da s/k muce ne lovijo več in da morajo biti lačne, da si lovijo hrano. Kako zelo napačno mišljenje. Lovila bo zdrava in sita  muca, ki je polna energije. Kar nekaj muc na kmetijah smo s/k.

Mačja družina.

Ko jih vprašamo, kako so muce, ne morejo skriti veselja, kako muce pridno lovijo. Nekateri menijo, da mora imeti muca eno leglo pred sterilizacijo. Nikakor ne. Lahko je sterilizirana, ko doseže težo 1,5 kg in živi kvalitetno življenje naprej, trpljenje mačjih mladičev pa je preprečeno. Morda kdo ne more odšteti denarja za s/k. V takih primerih se naj obrnejo za pomoč na najbližje društvo. Na nas se je obrnilo veliko najditeljev zavrženih muc in vedno smo našli skupen jezik. 

Imate mogoče kakšno zgodbo, ko se vam je katera od živali še posebej vtisnila v spomin?

Zgodb je res veliko. Težko bi izpostavila eno samo. Radi se spominjamo srečnih zgodb in srčnih posvojiteljev, s katerimi imamo še danes stike. Ena izmed mnogih je gospa Carolina. Sprejela je muco, ki smo jo na pol mrtvo , staro kakšen mesec , našli na vojniškem pokopališču. Nudili smo ji prvo pomoč, da je okrevala, gospa Carolina pa je poskrbela za mucino strerilizacijo, testiranje , cepljenje in čipiranje. Muci je  ime Sisi in uživa svoje mačje življenje. Kasneje je sprejela še 2 muci v naši oskrbi.  Velikokrat jo obiščemo in vsakič znova se razveselimo drug drugega. 

Srečno se je končala kalvarija zavržene mačje družine (mame muce in njenih treh mladičev) na parkirišču avtohiše  Selmar. Muce so bile divje in prestrašene. Več dni smo jih lovili z živolovko. Veterinarsko smo vse uredili in jim našli dom v Cerkljah na Gorenjskem.  Imeli smo strašansko srečo pri posvojiteljih, saj so sprejeli vse tri mladiče v svoj dom, ki mora biti po naših merilih izključno notranji. Mladiči so bili tako prestrašeni, da se posvojitelji še danes trudijo z njihovo socializacijo. Mama je bila divja, zato smo jo namestili na varno lokacijo, kjer ima zavetje in je redno hranjena. Hvaležni smo avtohiši Selmar, ki je imela posluh za naša prizadevanja pri reševanju družinice in nam je donirala 150, 00 €. 

Konec novembra smo prejeli klic na pomoč za zavrženo muco s prestreljenima tačkama. Bila je nujna amputacija tačke. Seveda stroškov operacije v višini 440,00 € sami nikakor ne bi zmogli. Skupaj so stopili dobri ljudje po vsej  Sloveniji in zgolj v dveh tednih smo zbrali 700,00 €. Muca je že v svojem varnem domu in še vedno je  procesu okrevanja. Brez pomoči širše skupnosti je ne bi bilo več.  Z veliko grenkobo pa se spominjamo lokacije s popolnoma zanemarjeno mačjo družino. Izredno žalosten je bil pogled na mamico in 9 mladičev njenih dveh legel.

V društvu se odzovejo vsakemu klicu na pomoč.

Nesterilizirani/nekastrirani, zaparaziteni tako, da so na veterini bruhali gliste, bolni, prestradani. Seveda smo tudi to akcijo z nemalo težavami izpeljali do konca. Mamo in njene mladiče iz prvega legla smo s/k in razparazitili ter testirali ter vrnili na lokacijo. Mladiče drugega legla smo pozdravili in pospremili v varne domove. Ko bodo dosegli primerno težo in starost bodo še s/k.  Izredno težko se soočamo s primeri, ko mucam ne moremo več pomagati. Žal smo bili prisiljeni tudi v nekaj evtanazij.

Vse naše zgodbe lahko spremljate na fb strani DZLMZ Vojnik.

Skrbite tudi za prostoživeče muce in psa. Kako poteka delo na terenu?

Res je, v naši oskrbi imamo tudi psa. Pred časom je imel težko poškodovano tačko. Po ugotovitvah veterinarja je bil napaden s strani neke živali, najverjetneje psa. Veterinarski stroški so bili visoki, vendar je kuža lepo okreval. Tudi zanj smo priskrbeli zavetje, redno ga hranimo in vodimo na sprehode. Kot aktivni prostovoljci smo že  pred ustanovitvijo društva hranili in skrbeli za zdravstveno stanje velikega števila prostoživečih muc na različnih lokacijah v centru in okolici Celja, Zvodnem, Konjskem, Šmartnem v Rožni dolini, Vojniku in Kalobju.  Tako dnevno skrbimo za skoraj 70 muc na omenjenih lokacijah. Vsa pohvala Lidiji, Bredi,  Franciju, ki  že leta vsak dan skrbijo za prostoživeče muce na številnih celjskih  lokacijah, v soncu, dežju, mrazu ali vročini.

Skrbimo, da imajo muce varno zavetje, dnevno svežo hrano in vodo. Spremljamo njihovo zdravstveno stanje in poskrbimo za veterinarsko oskrbo, če je to potrebno. Tako je kar kmalu po silvestrovem naš hranitelj prostoživečk, Franci, pri rednem vsakodnevnem hranjenju na Lavi v Celju, zagledal 5-letno tigrico, s poškodovano sprednjo levo tačko, na katero ni mogla stopiti. Vse celjske veterine so bile polno zasedene, zato so jo urgentno sprejeli na veterini Žalec. Šlo je za grdo ugrizno rano ravno na sklepu. Rano so oskrbeli, dobila je 14 dnevni antibiotik in analgetik. Muca je bila po obravnavi izpuščena v svoje okolje, saj je prostoživeča in ne prenese zaprtega prostora. Naš predani Franci ❤️bo njeno stanje vsakodnevno, zjutraj in zvečer, ob hranjenju pozorno spremljal. Račun v višini 43,31 € smo plačali takoj z gotovino, ki se je nabrala v hranilniku, ki ga imamo nastavljenega na žalski veterini.

Žal skoraj vsak dan pridejo v ospredje žalostne zgodbe zapuščenih tako pasjih kot mačjih legel, kruti umori živali … kaj menite, da bi bilo potrebno spremeniti, da se končno situacija obrne na boljše in v korist živali?

Stopiti moramo skupaj. Sami smo nemočni, skupaj lahko naredimo veliko. V vsaki regiji so društva, ki skrbijo za dobrobit živali. Če najdete zavrženo, pomoči potrebno žival, ji pomagajte. Pokličite najbližje društvo in poiščite rešitev.  S tistimi, ki so se obrnili na nas, smo vedno našli skupno rešitev. Dogovorili smo se, da žival sprejmejo v začasno oskrbo do posvojitve v nov dom. V tem času smo jih usmerjali glede veterinarske obravnave in krili veterinarske stroške. Nudili smo hrano. 

Apeliram na najditelje zavrženih muc, da jim s pomočjo društev pomagajo. Ko boste prisluhnili sebi, svoji vesti, boste srečnejši in bogatejši. Zato, človek, ustavi se! Preden dvigneš roko nad ubogo žival, se zamisli nad svojim dejanjem. Nekega dne boš v neki drugi obliki dobil vrnjeno nazaj.

Kako lahko posamezniki pomagajo vašemu društvu?

Posebej moramo poudariti, da se naše društvo financira izključno s članarinami in prostovoljnimi prispevki ter članarinami. Velik hvala vsem našim podpornikom iz cele Slovenije, ki  prispevajo finančne donacije. Brez njihove pomoči ne bi mogli pomagati nobeni pomoči potrebni živali. Sami smo nemočni, z združenimi močmi pa zmoremo ogromno.

Smo pa bili zelo razočarani nad domačo občino, ki za naše delovanje nima nobenega posluha. Kljub temu, da smo prav v občini Vojnik s/k, veterinarsko oskrbeli ogromno muc, celo lokacijo z 19-imi mucami, nismo dobili niti centa pomoči. Ker imajo pogodbo z zavetiščem Zonzani, nam ne morejo pomagati. Zato  še enkrat hvala čutečim ljudem, ki nam pomagajo in brez katerih naše delovanje ne bi bilo mogoče.

Pomagate nam lahko na različne načine:

  • s prostovoljni prispevki na TRR  SI56 0400 1004 8662 076 PRI Novi KBM, ki bodo namenjeni kritju veterinarskih stroškov za oskrbo muc,
  • z včlanitvijo v naše društvo in plačilom letne članarine v višini 12 €. Kontaktirate nas lahko na mail: dzlmz.vojnik@gmail.com ,                
  • za vsakodnevno hranjenje velikega števila muc potrebujemo večje količine mokre in briketirane hrane. Hrano lahko prispevate v hišico, ki jo imamo postavljeno v Citycentru Celje in v trgovini Merkator na Frankolovem. Lahko se odločite za plačilo naročene hrane v spletni trgovini zoohit.si, ki društvom ponuja 20 % popust pri nakupu nad 100 €,
  • potrebujemo hranitelje muc ,
  • nujno potrebujemo začasne skrbnike muc, dokler jim ne najdemo posvojiteljev. Za veterinarsko oskrbo in hrano  poskrbimo mi,
  • finančne prispevke zbiramo tudi v šparovcih, ki jih imamo nastavljene na Veterinarskem centru Celje, veterini Zamba v Celju, veterini Žalec in veterini Jagodič v Šentjurju.

Suzana in Lidija, hvala za vaš čas in odgovore. Vabljeni, da tudi sami podprete delo društva, vsaj z donacijo. DZLMZ Vojnik lahko spremljate tudi na Facebooku, Instagramu ali njihovi spletni strani https://dzlmz-vojnik.weebly.com/

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

KAJ STORITI, KO NAJDETE IZGUBLJENEGA PSA?

Next Post

MAČKA, KI SI JE ŽELELA ČLOVEŠKO DRUŽBO …

Dodaj odgovor