Kašelj pri ljudeh je lahko znak prehlada, vnetja grla ali sezonske alergije. Dalj časa trajajoči kašelj lahko vodi do bolj resnih bolezni. Pri psu je ravno obratno, saj je lahko pasji kašelj znak mnogih drugih zdravstvenih težav.

Vzroki za pasji kašelj

Psi s pasjim kašljem oz. kužnim kašljem imajo globok in suh kašelj, z naprezanjem pa postaja močnejši. Če je pred kratkim bil vaš pes v pasjem varstvu ali na nekem kraju, kjer je bila večja skupina psov, je možno, da se je nalezel kužnega kašlja.

Pasji kašelj znak mnogih drugih zdravstvenih težav.
Pasji kašelj znak mnogih drugih zdravstvenih težav.

Včasih imajo pasji kašelj psi z visokim tonom. Če kašelj spremljajo gibi požiranja in oblizovanja ustnic, ima pes po vsej verjetnosti vneto grlo, lahko pa se je psu v grlu kaj zataknilo.

Mokri kašelj, ki ga spremlja grgranje, pomeni da se je v pljučih nabrala tekočina. Ta vrsta kašlja se običajno pojavi pri pljučnici, ki so jo lahko povzročili virusi, bakterije, glivice ali paraziti. Najbolj občutljivi so starejši psi, mladički ali psi z oslabljenim imunskim sistemom.

Kašelj med hranjenjem

Veliko manjših pasem psov pogosto dela zvoke, podobne gaganju gosk. To stanje imenujemo kolaps sapnika, ki se pojavi ko pes vleče na povodcu. Včasih lahko kašljajo med pitjem ali hranjenjem. Da bi se tej vrsti kašlja izognili, psa sprehajajte na oprsnici, naučite ga da ne vleče na ovratnici ter spremljajte njegovo telesno težo. Če pes kašlja ponoči in medtem ko leži, je možno, da ima srčno bolezen.

Lili in keratitis – življenje s posebnim psom

Pes lahko kašlja tudi zaradi srčnega popuščanja, kjer se tekočina nabira v pasjih pljučih. Zdravila lahko kašelj omilijo. Ob pravočasnem odkritju bolezni lahko psi kakovostno živijo še dolga leta.

Zdravljenje

Če vaš pes kašlja pogosto in vse bolj agresivno, je čas za obisk pri veterinarju. Večina težav se lahko pozdravi ali zdravi le, če je pravočasno odkrita. Za kužni kašelj bo pes prejel antibiotike, prav tako je priporočljiva izolacija, da se ne nalezejo še drugi psi. Tudi sami veste kako težko je z bolečim grlom in zato psu težave olajšajte z vlažilcem zraka.

Če se je vaš pes pred kratkim igral na travniku, je možno da sta se mu košček trave ali seme zataknila v grlu. Če psu tujka ne uspe izkašljati, lahko pride do bakterijske okužbe in posledično tudi do pljučnice. Če sumite na tujek v grlu, čimprej obiščite veterinarja.

Povzeto po:

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Oznake:
0število delitev

Dodaj odgovor