Ko posvojite mačko iz zavetišča, ste ji ponudili novo priložnost za življenje. Rešili ste jo zavetiškega življenja ter ji s tem omogočili, da ne bo prihajalo do nezaželenih mačjih mladičkov, kot pri uličnih mačkah. Včasih posvojitve mačk iz zavetišča niso tako idealne, kot se zdijo in vaša nova mačja rešenka ima lahko težave, tako fizične kot psihične.

Zdravstvene težave

Mačka se vam v zavetiški kletki lahko zdi naklonjena in prijazna, ko jo prinesete domov pa se začnete soočati s težavami. Lahko postane agresivna, sramežljiva ali pa se vam celo umika. Mačka ima lahko tudi zdravstvene težave. Zaradi prepolnih zavetišč bolezni zlahka krožijo in se prenašajo iz mačke na mačko. Preden mačko prinesete domov, je potreben veterinarski pregled. Večina zavetišč to uredi že pred samo posvojitvijo, nekatera pa ne. Če mačko posvojite prek kakšnega društva in ni veterinarsko pregledana, je najboljše, da si rezervirate termin pri veterinarju na dan posvojitve. Stvari, ki bi lahko mučile vašo mačko, so:

  • Zajedavci: bolhe, klopi in gliste so zelo pogoste v prenatrpanih zavgetiščih. Bolhe in klopi so vidni tudi s prostim očesom, gliste pa se ugotovijo s testiranjem iztrebka. Če ima mačka težave z glistami, bo prejela zdravilo, glede bolh pa ampule ali tablete. Veterinarja povprašajte, katere oblike zdravljenja in preventive so boljše.
  • Življenjsko nevarne bolezni: veliko zavetiških mačk je pred tem živelo na ulici ali v neprimernih bivalnih pogojih. Zlahka so tam lahko zbolele za FIV ali FeLV. Te bolezni so prenosljive in zagotovo jih nočete prenesti živalim, ki jih že imate v gospodinjstvu. Pri veterinarju je mačke potrebno testirati. Če so rezultati testov negativni, je priporočljivo mačke cepiti. Če je mačka izključno notranja, cepivo ni potrebno.
  • Nalezljive bolezni: veliko zavetiških mačk ima težave z nalezljivimi bolezni in sicer vnetji dihalnih poti. Veterinar mora obvezno pregledati mačko ter če odkrije kakšno od nalezljivih bolezni, mački predpiše ustrezna zdravila in terapijo.
  • Sterilizacija/kastracija: če vaša mačka ali maček ni sterilizirana/kastriran, je potrebno pri veterinarju dogovoriti termin za poseg. Poleg nezaželenih mladičkov sterilizacija in kastracija zmanjšata možnost obolevanja za določenimi bolezni

Preberite tudi: Prhljaj pri mačkah

Ko prinesete mačko domov

Vaša nova mačka je na dan posvojitve doživela kar nekaj stresa in bo verjetno že pod stresom, ko jo prinesete domov. Ker je bila do sedaj navajena na majhno kletko, je najboljše da jo prvih nekaj dni pustite v manjši sobi, z odprtim mačjim transporterjem ali mačjo hiško, kamor se lahko umakne na varno. Ne bodite presenečeni, če se bo mačka skrivala pod mizo ali posteljo. Dokler ji boste redno dajali hrano, vodo, prostor za spanje, nekaj igrač ter mačje stranišče, bo mačka popolnoma vredu. Ko se boste umaknili iz sobe, bo zagotovo prišla po hrano.

Vztrajajte in mački dajte čas

Pomembno je, da ste vztrajni in mački date čas. Z mačko se pogovarjajte, preživljajte čimveč časa skupaj ter ne bodite vsiljivi. Štejte majhne zmage in sčasoma se bo vaša mačja ljubljenka sprostila ter zaživela pravo mačje življenje, kot si ga zasluži.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

PASJA AGRESIJA PRI HRANJENJU

Next Post

ZAKAJ SE IMAMO LJUDJE IN PSI TAKO RADI?

Dodaj odgovor