Visoke temperature prinesejo velike težave nekaterim psom in njihovim lastnikom, še posebej tistim z dolgo, temno dlako, mladičkom in starejšim psom. Določene pasme trpijo bolj kot druge zaradi vročine in visokih temperatur.

Zakaj je pri psu pomembno reguliranje temperature?

Razlog, zaradi katerega je pomembno, da ima pes regulirano temperaturo je ta, da bi se izognili hipertermiji. Hipertermija ali pireksija je stanje, pri katerem se telesna temperatura zviša nad normalno, ki lahko vodi k vročinski kapi. Normalna telesna temperatura pri psu ni enaka kot pri človeku, saj je ta pri psu med 38 in 39C.

Znaki vročinske kapi

Nekateri od znakov vročinske kapi pri psu so: povišana telesna temperatura, sopenje, oteženo gibanje, slaba koordinacija, slabost in bruhanje, krči, nezavest v najhujšem primeru pa tudi pogin.

Nasveti za preprečitev vročinske kapi

  • Pes mora imeti hladen prostor v vašem domu ali pesjaku. Pravtako mora imeti prostor, kjer mu je hladno tako podnevi kot ponoči. Lahko mu nabavite tudi hladilno blazino, ki jo kupite v trgovinah za hišne ljubljenčke ali naročite prek spleta. Obstajajo tudi hladilne ovratnice in rute. Če imate vrt, lahko psu postavite tudi otroški bazen, kjer se lahko osveži.

  • Pred poletjem obiščite pasjega frizerja: spomladi je obvezno treba izčesati gosto zimsko dlako. Če ima vaš pes dolgo dlako, ga morate peljati k frizerju na krajšanje, morate pa paziti, da dlake preveč ne skrajšajo saj to lahko prinese dodatne težave kot so vnetja in opekline.
  • Izogibajte se sprehodom podnevi: Verjetno si želite uživati na sprehodu v vročini s svojim psom ampak ne pozabite, da s sprehodom po soncu tvegate, da lahko pride ne le do vročinske kapi ampak tudi do opečenih pasjih blazinic na šapah zaradi vročega asfalta. Psa sprehajajte zgodaj zjutraj ali proti koncu dneva, pravtako pa ne pozabite s seboj vzeti tudi vodo.

  • Pes mora imeti ves čas na razpolago svežo in hladno vodo: psu večkrat na dan premenjajte vodo. Če opazite, da Vaš pes premalo pije, ga lahko motivirate za pitje in sicer tako, da vodo špricate ali pa psu pripravite kakšen priboljšek iz zmrznjene vode in sadja.

  • NIKOLI ne puščajte psa v vročem avtomobilu.Vsem je jasno, da psa ne smejo pustiti v vročem avtu, nažalost pa se najdejo posamezniki, ki pod izgovorom ‘’da bodo nazaj čez nekaj minut’’, pustijo psa v vročem avtu. Če sami opazite psa v avtu, morate o tem obvestiti policijo, VURS ali pa najbližje društvo za zaščito živali. Lahko pa tudi sami razbijete šipo in s tem tvegate za denarno kazen, sami pri sebi presodite ali je bolj vredno življenje ali denar.

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor