Ali vaš pes bruha belo peno? Veliko lastnikov v tej situaciji pomisli na najslabše. Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj imajo psi nemiren želodec. Težko je določiti pravi vzrok, saj običajno bruhanje spremljajo še ostali drugi simptomi. V nadaljevanju članka si preberite, zakaj psi bruhajo belo peno.

Zakaj sploh bruhajo belo peno?

Če pes enkrat bruha, preden pride nazaj v normalo, je verjetno pojedel nekaj, kar ne bi smel. Če je pasje bruhanje pogostejše skozi dan ali več, pa je potreben obisk pri veterinarju. Eni od vzrokov za bruhanje bele pene so notranje poškodbe, vnetja ali nestalne prehranjevalne navade.

Drugi vzroki so: zastrupitve, napihnjenost, kužni kašelj, pankreatitis, parvovirusi in steklina.

Pes je pojedel nekaj, česar ne bi smel

Če pride v telo kakšen tujek, pes reagira z bruhanjem bele pene. Vsi manjši predmeti, čistila, strupene rastline in podobno mora biti izven pasjega dosega.

Napihnjenost

Napihnjenost ali zasuk želodca je zelo resno stanje pri psu. V najhujših primerih se pasji želodec dobesedno zavozla, posledica zasuka pa je zastajanje zraka, hrane in tekočin v telesu, v nekaterih primerih pa omeji krvni pretok.

Eden od zgodnejših simptomov je bruhanje bele pene. Najpogosteje se zgodi pri starejših psih in psih z globokimi prsmi. Pravi razlogi za zasuk so neznani, preprečimo pa ga lahko s tem, da se pes pred in po jedi ne giblje ampak počiva, priporočena je uporaba peletov namesto briketov, saj se briketi v želodcu napihnejo.

Kužni kašelj

Kužni kašelj je srednje blago obolenje, najpogostejše v gospodinjstvih, kjer biva več psov, v pasjih hotelih, na veterinah, pasjih parkih in mestih, kjer se nasplošno psi zadržujejo. Kjer je več psov na kupu, večja je možnost za obolenjem. Če je pes v katerem od zgoraj naštetih krajev bruhal, je velika verjetnost, da je zbolel za kužnim kašljem. Drugi simptomi, ki spremljajo to bolezen so glasni kašelj, izcedek iz nosu in pes izgleda, kot da bo kaj izbruhal.

Pankreatitis

Otekanje ali vnetje trebušne slinavke zmoti pasje prebavne funkcije. Ko hrana ni pravilno prebavljena, jo pes izloči s pomočjo bruhanja, ki ga lahko spremlja bela pena. Še posebej občutljivi so psi s pasjim diabetesom, ko se bela pena pojavi ob bruhanju hrane.

Parvovirus

Obolenje za parvovirusom je najbolj pogosto pri mladičkih ali mlajših psih, ki živijo v gospodinjstvu z več psov. Znaki obolenja se začnejo pojavljati po enem tednu od okužbe. Bruhanje bele pene spremlja tudi krvava driska z močnim vonjem. Parvovirus je lahko smrtonosen, preventivno pa pomagajo cepljenja mladičkov proti kužnim boleznim. Če imate necepljenega psa in sumite na parvovirus, takoj peljite psa k veterinarju.

Ostali vzroki, zakaj psi bruhajo belo peno

Biliousov sindrom je bolezen, podobna refluksu (prekomerno zatekanje želodčne kisline v požiralnik) pri ljudeh. Lahko povzroči bruhanje bele pene, ki je lahko včasih tudi obarvana in jo spremlja sluz.

Tudi pes okužen s steklino lahko bruha belo peno. Temu se enostavno izognete z rednim cepljenjem proti steklini. 

Povzeto po:

Oznake:
0 število delitev
Previous Post

TUDI V BANJA LUKI AVTOMAT, KI HRANI PASJE BREZDOMCE

Next Post

NEVARNE GOSENICE ŽE NA POHODU!

Dodaj odgovor