Ena najbolj očitnih razlik med ljudmi in psi je ta, kako naša telesa odreagirajo na segrevanje. Psi regulirajo naraščajočo telesno temperaturo skozi znoj in njihovo kri. Pasje sopihanje je prvi korak pri hlajenju pasjega telesa.

Ali se psi potijo?

Tudi psi se potijo in imajo žleze tako kot ljudje. A pri psih so te žleze drugačnega namena. Pasje žleze izločajo olja in posebne vonje, imenovane feromoni. Olja služijo temu, da ščitijo in vlažijo pasjo kožo in dlako, feromoni pa za komunikacijo z drugimi psi (zagotovo ste že doživeli, da se psi pozdravljajo z vohanjem).

Prave pasje žleze znojnice se nahajajo na pasjem nosu in nogah. Nihče ne ve, čemu pravzaprav služijo. Pasji nos je vlažen zato, da psu pomaga čim bolj natančno zaznavati razne znane in neznane vonjave.

Pasje sopihanje bi lahko primerjali s potenjem pri človeku.
Pasje sopihanje bi lahko primerjali s potenjem pri človeku.

V vročih poletnih mesecih ali pa po intenzivni aktivnosti lahko opazite, da koža na vašem psu rahlo spremeni barvo. Ko se pes segreje, se njegova koža obarva rahlo rozasto. Do tega pride zaradi širitve žil, ki so najbližje koži. Topla kri potuje skozi razširjene žile in se ohladi dokler pride nazaj do srca. Ker je pri psu vidne zelo malo kože, se ne morejo potiti kjerkoli skozi kožo tako kot ljudje in zato se lahko hladijo s sopihanjem.

Kako deluje pasje sopihanje?

Najtoplejši del pasjega telesa je prsni koš, kjer se nahajata srce in pljuča, ki sta v konstantnem gibanju.

Normalno pasje dihanje je od trideset do štirideset vdihov in izdihov v eni minuti, sopihajoč pes pa lahko vdihne in izdihne tudi to desetkrat več, tristo do štiristo vdihov in izdihov. Verjetno mislite, da sopihanje psu vzamee veliko energije, a temu ni tako zahvaljujoč elastičnosti pljuč in zračnih poti.

Obstajata dve vrsti sopihanja, normalno in nenormalno. Do normalnega sopihanaj pride, ko se pasje telo segreva in tedaj je sopihanje naravni odgovor na segrevanje. Nenormalno sopihanje pa je lahko znak kakšnih bolezenskih težav. Običajno je glasnejše in ostrejše od normalnega sopihanja in se pojavi tedaj, ko ima pes normalno telesno temperaturo.

Kaj storiti, ko opazite mučenje živali? Preberite v članku Mučenje živali – kako ga preprečiti?

Vzroki za nenormalno sopihanje

Vzrokov, zakaj vaš pes pretirano sopiha je veliko. Med drugim je pretirano sopihanej lahko povezano s pasmo psa ali boleznijo.

  • Pasma psa: nekatere pasme psov so bolj nagnjene k sopihanju kot druge, in sicer tiste, kjer imajo psi krajše smrčke: mopsi, bostonski terierji in buldogi. Velikokrat ne sopihajo dovolj učinkovito in zato lahko pride do vročinske kapi.
  • Bolečina: če se vaš pes počuti nelagodno ali pa se spopada s kakšno bolečino, lahko pride do povečanega sopihanja. Če vaš pes začne sopihati v mirovanju in se to sopihanje ponavlja, je čas za obisk veterianarja.
  • Srčne in pljučne bolezni: če se pes hitro utrudi, kašlja in težko diha, je slaboten in ima otečen trebušni del, je možno da je zbolel za kakšno srčno ali pljučno boleznijo in zaradi tega pretirano sopiha. Če opazite nekaj od teh simptomov, s psom obiščite veterinarja.
  • Slabokrvnost, Cushingova bolezen, leringalna paraliza: so le nekatere od bolezni, zaradi katerih psi pretirano sopihajo.

Pri zdravem psu je pasje sopihanje nekaj povsem normalnega, kljub temu pa morate biti pozorni na pretirano sopihanje, ki je verjetno posledica kakšne bolezni.

Povzeto po:

Oznake:
0število delitev
Previous Post

DOLGODLAKE MAČKE

Next Post

MUČENJE ŽIVALI – KAKO GA LAHKO PREPREČITE?

Dodaj odgovor