Žal se lahko mačjemu lastniku zgodi, da njegova mačja ljubljenka izgine. Je mogoče odšla na potep? Jo je kdo od neznancev ukradel? Mogoče jo je odnesel sosed, ki ne mara mačk? Kaj storiti v tako stresni situaciji kot je izginotje mačke, si preberite v članku.

Izguba notranje mačke

Če opazite, da je izginila notranja mačka, najprej ugotovite, kako je lahko pobegnila (da se izognete pobegu v prihodnosti). Prestrašena mačka bo običajno hodila okoli hiše ali stanovanjskega bloka. Zato najprej preverite področje okrog hiše.

Na družbena omrežja objavite fotografije vaše mačke ter kraj in čas, kjer je izginila.

Če je v bližini garaža ali kakšen drugi objekt, se lahko v njem skriva vaša mačka. Preverite vse skrite kotičke. V primeru, da mačke še vedno niste našli, preverite tudi na sosedovem vrtu ali dvorišču (ne brez predhodnega dovoljenja).  

Ko opazite, da je mačka izginila, je čas za iskanje.
Ko opazite, da je mačka izginila, je čas za iskanje.

Izginila je notranje-zunanje mačka

Nekateri mačji lastniki mačkam dovolijo prost vstop in izstop iz hiše. Ko izgine mačka, ki je vajena tako notranjega kot zunanjega življenja je situacija popolnoma drugačna. To pomeni, da se je vaši mački nekaj zgodilo in sicer:

  • Lahko je ujeta v pasti
  • Mogoče je poškodovana
  • Odnesle so jo divje živali
  • Ukradli so jo neznanci
  • Ukradel jo je sosed, ki ne mara mačk

Nasveti za najdbo mačke

  • Ne izgubljajte časa: če mačke ne najdete nikjer v bližini vašega doma, ne paničarite. Na družbena omrežja objavite fotografije vaše mačke ter kraj in čas, kje se je izginila.
  • Razmišljajte kot mačka: mogoče se vam ta nasvet zdi smešen a je zagotovo eden od boljših. Razmišljajte kot svoja ljubljenka. Če bi bili mačka, kam bi se skrili? Kam odhaja vaša mačka? Ali je pri kakšnem sosedu? Se mogoče skriva v kakšnem grmovju? Ima sosed novega psa ali mačko in se jih vaša mačka boji? Mogoče maček ni kastriran in je odšel na potep?
Da bi lažje našli mačko, izdelajte plakate.
Da bi lažje našli mačko, izdelajte plakate.
  • Med iskanjem: ko hodite po okolici in iščete mačko, sprašujte sosede in mimoidoče, če jo je mogoče kdo videl
  • Živolovka: v bližino svojega doma lahko nastavite hrano, vodo in živolovko. Bodite pozorni, saj lahko v živolovko ujamete tujo mačko ali katero od divjih živali. Živolovka živali ne poškoduje. Lahko si jo izposodite v bližnji veterinarski ambulanti ali pri lokalnem društvu za zaščito živali.
  • Plakat: veliko ljudi, predvsem starejše generacije nimajo družbenih omrežij. Zato po mestu obesite plakate s fotografijo vaše mačke ter kontaktnimi podatki. Ponudite tudi nagrado, ki bo mimoidoče vzpodbudila k iskanju mačke. Pri obešanju plakatov naj vam pomagajo sorodniki in prijatelji.
  • Pokličite zavetišča ter vprašajte, če je kdo tam odnesel vašo mačko. Spremljajte tudi družbena omrežja lokalnih zavetišč, saj redno objavljajo fotografije najdenih živali.

Mačka se lahko vrne nazaj tudi po nekaj tednih ali mesecih, zato z iskanjem ne obupajte. Če ste se nedavno preselili, je mogoče mačka pobegnila nazaj v staro naselje.  

Upamo, da vam vaša ljubljenka ne bo izginila. Vseeno pa delite članek s prijatelji in jim pomagajte z nasveti, kako najti izgubljeno mačko.

Si želite razveseliti notranjo mačko? Preverite kako v članku: Kako razveseliti notranjo mačko?

Povzeto po:

Naši članki in nasveti niso namenjeni samozdravljenju živali doma. Če ima vaša žival kakršnekoli zdravstvene težave, obiščite veterinarja.

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor